Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniLa dietăSpecial

EXCLUSIV| Ouă îmbogăţite cu seleniu pentru consum. Beneficii reale sau marketing pentru un produs obişnuit?

De câţiva ani, pe rafturile magazinelor din România au apărut ouă îmbogăţite cu seleniu. Consumatorii se întreabă dacă acestea oferă beneficii reale sau dacă nu cumva este vorba de marketing. Ajunge seleniul din organismul găinii hrănite cu furaje aditivate în ou şi mai departe în organismul uman? Super-Hrana.ro vă dezvăluie informaţiile obţinute în timpul unui studiu desfăşurat în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti.

Ouăle îmbogăţite cu seleniu au devenit produse obişnuite pe rafturile magazinelor alimentare. Procedeul prin care sunt obţinute este simplu. Găinile de ouă primesc furaje cu supliment de seleniu organic, acesta se transferă în ou şi mai departe în organismul uman, unde mineralul are acţiune antioxidantă.

Întrebările consumatorilor puşi în faţa unui produs nou, lăudat ca fiind mai sănătos decât ouăle clasice, au început să apară, justificat. Chiar sunt mai bune aceste ouă? Ajunge sleniul în ou şi mai departe, nealterat de procesul termic de gătire, în organismul uman?

În cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti are loc în prezent un studiu de specialitate realizat de catre Doctorand medicul veterinar Adrian Răduţa privind efectele suplimentării alimentaţiei găinilor cu seleniu.

Studiu pe două loturi de găini

„Avem două loturi. Lotul martor, care primeşte cereale obişnuite şi cel experimental care se hrăneşte cu cereale suplimentate cu seleniu organic. Acesta se absoarbe mai bine, în întregime. Vă pot spune că găinile din lotul experimental sunt mult mai bine dezvoltate şi au un sistem imunitar superior spre deosebire de cele din lotul martor care sunt mai slabe. Dacă acestea s-au mai îmbolnăvit, în cazul lotului martor acest lucru nu s-a întâmplat vreodată. De altfel, ouăle provenite de la lotul experimental sunt mai mari decât cele provenite de la lotul martor”, a explicat pentru Super-Hrana.ro medicul veterinar Adrian Răduţă.

Adrian Răduță
Adrian Răduță

 

Analizele de laborator au indicat cantităţi suficiente de seleniu ajuns în gălbenuşul oului, restul fiind absorbit în organismul găinii. Cantităţile exacte vor fi anunţate lunile următoare, atunci când studiul va fi finalizat, dar conform specilistului acestea sunt satisfăcătoare până în prezent.

Procesul de gătire nu alterează seleniul

Fiecare ou trece printr-un tratament termic atunci când este gătit, dar acest proces nu alterează seleniul, întrucât acesta îşi păstrează structura până la temperaturi de aproaximativ 220 de grade Celsius.

„Seleniu este un compus care oricum se găseşte în sol şi în plantele din alimentaţia găinilor, însă cantitatea consumată astfel nu este prea generoasă. Hrana găinilor a început să fie aditivată peste tot în lume cu seleniu întrucât influenţează benefic metabolismul găinii. Acestea absorb toţi nutrienţii din furaje iar rata de conversie, adică mâncarea primită şi cât creşte găina, e mai bună. Astfel, nu mai e nevoie de tratamente cu steroizi sau antibiotice, care pun în pericol mai departe sănătatea consumatorilor”, ne-a dezvăluit medicul veterinar Adrian Răduţă.

Suplimentele de seleniu organic adăugate în alimentaţie ajută, de altfel, şi generaţiile următoare de găini, întrucât puiul care se va dezvolta în ouăle pentru clocitoare va beneficia de respectiva cantitate de mineral.

Găini din lotul martor, care urmează o dietă normală
Găini din lotul martor, care urmează o dietă normală

Atenție la dozaj

„În România există suplimentul Selplex însă acesta nu trebuie administrat după ureche întrucât există şi supradozaj care afectează găina. Cei care au de gând să suplimenteze hrana păsărilor trebuie să ceară sfatul producătorului pentru a administra corect seleniul”, ne-a mai spus Adrian Răduţă.

Odată ajuns în organismul uman, seleniul intră în componenţa unor enzime cu rol antioxidant. Cele mai mari concentraţii de seleniu în organismul uman se regăsesc în organele vitale, rinichi, ficat, apncreas sau splină.

Găiniledin lotul experimental, hrănite cu supliment cu seleniu sunt mai dezvoltate și sănătoase
Găiniledin lotul experimental, hrănite cu supliment cu seleniu sunt mai dezvoltate și sănătoase

seleniu 2

 

Seleniul ajutăîmpotriva cancerului

Selenoproteinele produse de organism ajută la prevenirea radicalilor liberi sau la reglarea funcţiilor tiroidei sau la îmbunătăţirea sistemului imunitar. Seleniul protejează împotriva cancerului, a atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral, fiind un aliat împotriva degenerării musculare, zona zoster sau a procesului de îmbătrânire. Seleniul provine din roci, meteoriţi sau roci vulcanice.

 

Citește și:

Cum recunoști un ou vechi? Învață să faci testul oului plutitor

 

Comentariile sunt închise.