-Afaceri mari și miciCe și cum cumpărămLegislațiePentru profesioniști

În plin sezon de murături, ANPC a închis două fabrici de oțet românesc din Buzău

Două mari fabrici de oțet românesc sunt închise la acest moment în urma unei acțiuni în forță a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). ambele fabrici de oțet sunt în județul Buzău, iar dacă una va sta închisă timp de 6 luni, la cea de-a doua s-a dispus suspendarea activității.

Acțiunea ”Oțetul” a pornit cu marile supermarketuri

Pe 13 octombrie, oficialii ANPC anunțau că au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, care au avut ca temă verificarea corelației dintre denumire și compoziție a oțetului existent pe piață. În acest sens, controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

”În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizării contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obținut dintr-o materie primă preponderentă diferită de cea declarată în denumirea produsului”, potrivit comunicatului de presă al ANPC.

Din comunicarea ANPC reiese că oțetul era sigur pentru consum, doar că ponderea ingredientelor din conținut era diferită de cea de pe etichetă.

La acel moment, echipele CRPC București-Ilfov au oprit de la comercializare o cantitate de 11.500 litri de oțet, au aplicat amenzi de 20.000 de lei și au dispus ca restul stocurilor de la producători să fie comercializate numai după ce se dovedesc conforme.

Controale în fabricile de oțet

Ulterior, controalele s-au mutat la fabricile de oțet. Au fost verificați doi operatori economici importanți din Buzău, care furnizează oțet atât în marile lanțuri de magazine, cât și unora dintre producătorii de conserve și legume murate din România. Mai mult, unul dintre ei asigură producția, sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piață.

În urma verificărilor realizate la Buzău, comisarii ANPC au constatat abateri importante la ambii operatori economici și au aplicat 6 amenzi contravenționale, în valoare totală de 64.000 lei, la care s-au adăugat următoarele măsuri complementare:

– încetarea practicii comerciale înșelătoare
– oprirea temporară a fabricilor și a comercializării produselor
– retragerea de la furnizori a produselor cu parametrii neconformi
– oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a cantității de concentrat de mere cu data durabilității minimale depășită, mai exact expirat din 31.08.2019, care a fost găsită la una dintre cele două fabrici
– s-a propus închiderea definitivă a uneia dintre fabrici și închiderea temporară, pe o perioadă de 6 luni a celei de-a doua
– au fost indisponibilizați peste 2.000 de hectolitri de produs lichid comercializat sub denumirea de oțet.

Principalele abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

– Practici comerciale înșelătoare respectiv, nu se menționează pe etichetă prezența acidului acetic, adăugat în procesul de producție
– Activitatea de producție și depozitare se desfășoară în spații necorespunzătoare, neigenizate, fără o temperatură controlată
– Produsele care ajung la comercializare nu respectă condițiile prescrise sau declarate
– Unul dintre producători ambala același produs sub etichete diferite.

”Controalele întreprinse, pe această temă, continuă la nivelul întregii țări, probe prelevate din cantitatea de produs deja indisponibilizată la Buzău, urmând a fi supusă analizelor de laborator. ANPC supraveghează permanent, cu atenție, piața, pentru a se asigura că legea este respectată în ceea ce privește drepturile consumatorilor și va informa prompt cetățenii, ca și până acum, referitor la orice abatere sau derapaj ar putea fi găsite, astfel încât viața, sănătatea și drepturile să le fie protejate”, arată oficialii ANPC.