Făina care nu îngrașă, invenția unui medic român care și-a dorit să slăbească mâncând pâine. Vezi ce conține făina „slăbești mâncând”
Întortocheate sunt dietele când vine vorba de slăbit! Este și cazul medicului român Gabriela Man, care sătulă de diete fără reziltate notabile a inventat făina care nu îngrașă. Doctorița a vrut să slăbească, dar fără să renunțe la pâine sau diverse prăjituri, așacă a elaborat două tipuri revoluționare de făină „slăbești mâncând”.
Nu de puține ori cea mai puternică luptă pe care o duci atunci când iei decizia de a-ți schimba radical alimentație este renunțarea la produsele de panificație și cofetărie. Aceași problemă a avut-o și medicul nutriționist Gabriela Man, atunci când a hotărât să să-și schimbe radical stilul de viață.
Făina a apărut din propria necesitate
Făina Gabrielei Man a ajuns pe piață în 2008 și încă de atunci, cei care au comandat au rămas clienți fideli.
”Am fost foarte slăbuță până la 35 de ani, până la această vârstă nu am avut nici o problemă cu greutatea. Inițial am pus 5 kilograme în plus și mi-am dat seama că am luat foarte mult în greutate când nu am mai putut să mă îmbrac cu nimic. Am încercat tot felul de diete, chiar m-am înfometat și nimic nu dădea rezultate pe termen lung. Slăbeam 5 kilograme, le puneam la loc în 1-2 săptămâni. În doi ani am ajuns la 75 de kilograme deși mâncam din ce în ce mai puțin. Atunci am zis stop nu se mai poate așa. Am început să studiez foarte mult pe partea de nutriție și mi-am dat seama că trebuie să-mi controlez calitatea, nu neapărat cantitatea carbohidraților, pentru că ei sunt sursa noastră de grăsimi”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Gabriela Man, specialistul în nutriție și cea care a adus pe piață făina ”slăbești mâncând”.
Inițial a facut o făină specială pentru familia sa
Pentru că se găsea în situația în care nici o dietă nu mai dădea rezultatele așteptate, doctorul Man a hotărât să-și schimbe pentru tot restul vieții alimentația, fără însă să renunțe la pâine sau la prăjituri.
”Inițial am pornit cu un regim bazat pe indicii glicemici Michael Montignac. Problema a fost că în acel tip de regim nu aveai voie să consumi pâine, nici chiar pâine integrală, mai ales pentru cei care au un istoric de probleme cu greutatea. Am realizat că trebuie să schimb alimentația pentru tot restul vieții. Dacă te întorci la ceea ce te-a îngrășat înainte nu ai rezolvat nimic. M-am apucat să concep o făină pentru că mi-am dat seama că eu nu pot să trăiesc toată viață fără să mănânc o felie de pâine sau să mă bucur de o prăjitură, o clătită, un pandișpan cu vișine”, ne-a spus nutriționistul.
Două tipuri de făină: una pentru pâine și alta pentru prăjituri
În prezent, Gabriela comercializează două tipuri de făină sub marca ”Dr. Man”.
”Eu nu mai lucrez cu distribuitori, cei care îmi sunt clienți fideli încă din 2008, comandă direct de la mine cantitatea de făină și tipul de făină de care au nevoie. Am două tipuri de făină, unul este pentru pâine: se pot face lipii, pâine, baghete, chifle, tot ce ține de produse de panificație, iar celălalt tip este destinat produselor de patiserie”, ne-a vobit medicul.
Conțin fibre alimentare diferite
Cele două tipuri de făină se deosebesc între ele prin tipul de fibre care se regăsesc în compoziția fiecărui sortiment.
“Făina pentru pâine este mult mai bogată în tărâțe ceea ce te ajută să obți o pâine cu gust și miros autentic de grâu, dar cu un conținut bogat, atât de fibre brute, cât și fibre solubile. Pâinea fiind un aliment pe care îl mâncăm zilnic, trebuie să fie o pâine de calitate bogată în fibre care să ajute colonul. Făina de patiserie este mai bogată în fibre solubile și este destinată aluaturilor mai fine. Din această făină se pot face: diverse blaturi de tort, de prăjituri și se poate face și aluat de pizza, aluat de tăiței, paste sau poate fi folosită pentru îngroșarea cremelor, a budincilor”, ne-a explicat Gabriela Man.
Făina rezultată din amestecare unei game diversificate de făinuri
Făina ”slăbești mâncând” a medicului nutriționist Man a rezultat din amestecul, în proporții variate a diferitelor tipuri de făinuri. ”În amestec intră: făina măciniș total de grâu, gluten vital, făină de soia, proteine de soia, fibre vegetale și enzime naturale. Enzimele naturale au rolul de a ajuta aluatul să crească, mai ales că făina este extrem de bogată în fibre și dacă nu ar exista aceste enzime special concepute pentru acest amestec, nu ai putea să faci o pâine frumos crescută, decât ceva lipii. Rolul enzimelor este să contribuie la obținerea unor aluaturi crescute, dospite. Prin coacere aceste enzime se inactivează”, ne-a vorbit specialistul în nutriție.
Pâinea rezultată e foarte sățioasă
Conform doctoriței, dacă facem o pâine cu o astfel de făină nu există o limită de consum, dar chiar dacă ne-am dori să consumăm această pâine în exces nu o putem face pentru că este foarte sățioasă.
”Fiind o pâine bogată în proteine vegetale și fibre este foarte sățioasă, mai mult de 150, maxim 200 grame pe zi nu poți consuma. Te saturi imediat, dacă de exemplu ți-ai facut un sandwich cu două feliuțe 2-4 ore nu mai simți nevoia să mănânci nimic. Având o încărcătură glicemică scăzută, glicemia nu crește foarte mult imediat după masă așa că te saturi mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp. Pâine albă, care conține amidon de proastă calitatea crește foarte mult glicemia după masă și la 40-45 de minute simți nevoia să ronțăi ceva, pentru că amidonul cere amidon”, ne-a explicat medicul nutriționsit.
Făina bogată în proteine, omega 3 și 6, aminoacizi și vitamine din grupul B
Beneficile pe care această făină le aduce organismului, sunt dintre cele mai diverse.
”La o vizită pe care am facut-o la Insitutul ICA, un renumit specialist de acolo mi-a spus că aceast produs, prin prezența făinii de soia, duce la obținerea unui aliment funcțional, pentru că are în compoziția sa izoflavone de soia, niște molecule miraculoase de soia pe care ni le-a pus natura la dispoziție. Sunt foarte bune pentru reglare hormonală, pentru menținerea tinereții pielii și multe alte efecte benefice. Mai avem proteinele de soia, care sunt niște proteine cu valoare biologică înaltă, foarte sănătoase, care intră în structura diverselor celule. Făina mai conține aminoacizi, acizi grași esențiali omega 3 și omega 6, complexul de vitamine din grupul B oferite de făina de grâu măciniș total”, a adăugat doctorul Man.
Pâine și prăjituri chiar dacă ești la regim
Făina pe care o produce Gabriela Man, oferă posibilitatea să duci un stil de viață sănătos, fără să renunți să mănânci pâine sau prăjituri.
”E aiurea să crezi că dacă cumperi făina asta, slăbești automat. Practic această făină nu face altceva decât să-ți permită să nu simți că ești la regim, acesta este rolul ei. Dacă consumi doar pâinea, dar tu în schimb ți-ai păstrat cartofii, zahărul sau orezul alb cu bob rotund, bogat în amidon, nu rezolvi nimic. Dacă vrei să slăbești cu adevărat trebuie să faci niște înlocuiri, să înlocuiești orezul cu orezul basmatic, să înlocuim cartofii clasici cu cartofii mov sau cei dulci”, a declarat pentru Super-Hrana.ro medicul nutriționist Gabriela Man.