Înlocuiește pâinea clasică din comerț cu mult mai sănătoasa pâine cu maia. Învață să o prepari singur, de la brutarul artizan Iulian Duțu
Pâinea cu maia a început să fie adusă în discuție din ce în ce mai mult în ultimii ani, câștigând teren în defavoarea celei clasice. Mai mult, tot mai mulți oameni se confruntă cu ceea ce nutriționiștii numesc boala omului modern, adică intoleranța la gluten, asociată într-o mare măsură consumului de pâine clasică. Brutarul artizan, Iulian Duțu vă învață cum să preparați singuri rețeta cu maia, alternativa sănătoasă a pâinii noastre de toate zilele.
Specialiștii susțin că intoleranța la gluten ar fi determinată de consumul pâinii clasice din comerț, care este obținută în urma unei dospirii insuficiente. Acest lucru favorizează păstrarea intactă a proteinei de gluten, proteină pe care stomacul ajunge să nu o mai poată digera.
Din fericire există o alternativă sănătoasă la pâinea din comerț, susținută și de brutarul artizan Iulian Duțu. Acesta a explicat pentru Super-Hrana.ro că soluția optimă pentru a preveni apariția intoleranței la gluten este pâinea cu maia. Maiaua de fapt înlocuiește drojdia.
S-au mutat la sat pentru a avea acces la hrană naturală
Iulian Duțu și soția sa, Luminița, împreună cu cei doi copii ai lor s-au mutat în urmă cu cinci ani în Țara Hațegului în localitatea Râul Alb, la poalele munților Retezat.
“Pasionat de brutărie și gastronomie, în general, făceam pâine în casă cu mult înainte să mă mut de la oraș la sat. Ne-am mutat la țară pentru că doream să ducem o viață liniștită departe de zgomotul orașului, unde puteam avea acces la o hrană mult mai naturală. Așa am ajuns în 2010 în Țara Hațegului unde ne-am stabilit domiciliul definitiv”, a declarat Iulian Duțu pentru Super-Hrana.ro
Plămădește pâine cu maia de mai bine de 5 ani
Motivația principală care l-a determinat să se apuce să facă pâine în casă a ținut de faptul că, pâine cu maia se face simplu, din trei ingrediente, în timp ce pâinea din comerț poate avea până la 22 de ingrediente diferite.
“Pâinea cu maia este mult mai bună, gustoasă și mai sănătoasă decât ce găsim în comerț. Beneficiile pentru sănătate ale consumului de pâine cu maia le-am descoperit ulterior. M-am apucat să fac pâine cu maia pentru că îmi doream ca familia mea să mănânce sănătos, fără aditivi și alte adaosuri”, ne-a spus Iulian.
Rețeta de pâine cu maia- doar apă, făină și sare
“O pâine bună se face doar cu făină, apă și sare, nu ai nevoie de altceva. De să fie nevoie de alte 10-15 ingrediente suplimentare care nu sunt necesare organismului? Cele mai multe dintre ingredientele pâinilor din comerț sunt artificiale, de sinteză, adică nocive”, ne-a explicat el.
Atunci când vrei să faci o pâine cu maia mai specială, poți folosi în loc de apă, iaurt sau lapte bătut. Dacă înlocuiești apa cu laptele bătut sau orice aliment lichid fermentat, procesul de fermentație la pâinea cu maia este mult mai rapid, pentru că aluatul este dublu fermentat, întrucât intră în acțiune atât maiaua cât și bacteriile din alimentul lactat folosit.
“În urmă cu șase ani, din apă și făină integrală de secară am făcut maiaua. Maiaua este vie: trebuie îngrijită, fie la cald, fie la rece și are nevoie de hrană o dată la 1-2 zile, până crește, se domolește și devine aptă de muncă, adică să facă pâine pentru tot restul vieții”, a adăugat Iulian.
Pâine cu maia nu are nevoie de drojdie de bere, amelioratori sau afânători. Procesul de dospire este asigurat de maia. Pentru a o obține e nevoie de făină integrală de secară și apă. Aceste două ingrediente amestecate fermentează și ajută la procesul de dospire al pâinii.
La maia se folosește doar făină integrală
Pentru a face maiaua, brutarul artizan Iulian recomandă a se folosi făina integrală de grâu sau de secară.
”Doar făina integrală adevărată poate dezvolta procesul de fermentație, datorită faptului că bobul de grâu prezintă pe suprafața sa o serie de bacterii benefice care permit intensificarea activității microbiene, facilitând desfășurarea procesului de fermentație care va ajuta viitorul aluat să dospească, preluând rolul drojdiei de bere. Procesul de fermentare de la maia, are la bază același proces care se petrece în cazul transformării laptelui crud în laptelui bătut”, a explicat Iulian.
Făina integrală, disponibilă în magazinele naturiste
“Dacă pui cantități egale de făină și apă, atunci maiaua are textura unui lichid ceva mai gros. Pentru maia nu poți folosi făină neagră, iar făina integrală pe care o cumperi nu trebuie să fie achiziționată din magazinele obișnuite sau supermarketuri. Pentru a obține o maia de calitate ai nevoie de făină integrală pe care o găsești doar la magazinele naturiste”, recomandă brutarul artizan Iulian Duțu.
Totuși, tipul de făină contează doar atunci când faci maiaua. La frământatul aluatului se poate folosi orice tip de făină. “Dacă folosești o făină integrală, având tărâțe este mult mai plină de nutrienți decât o pâine făcută din făină albă. Chiar dacă nu ne place să consumăm pâine din făină integrală, este bine măcar să combinăm proporțiile, astfel încât jumătate din cantitatea de făină, să fie albă și jumătate integrală. Cea mai sănătoasă pâine este cea din făină integrală de secară, dar nu sunt mulți cei care agreează gustul de pâine de secară”, a adăugat brutarul artizan.
sursa foto: cutiataranului.ro
Citește și:
Duelul pâinilor: Cu drojdie sau cu maia, care este mai bună?
Comentariile sunt închise.