Afaceri mari și miciHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniLa dietăSpecial

Intoleranța la gluten are un nou remediu! Băutura răcoritoare cu apă Vâlcele care luptă împotriva bolii

După ce a reușit să pună în valoare apa Vâlcele, Silviu Manole, general manager al companiei Wega Invest, cea care se ocupă de îmbutelierea apei de Vâlcele, s-a orientat către activitatea de cercetare, din dorința de a oferi o alternativă de băutură bogată în fibre, pentru ceea ce el numește boala secolului – intoleranța la gluten.

În cursul anului trecut, Silviu Manole a lansat pe piața românească o băutură răcoritoare care conține apă minerală Vâlcele și fibre aglutenice extrase din rădăcină de cicoare și topinambur. Această băutură funcțională este recomandată celor care au intoleranță la gluten, dar și persoanelor care duc un stil de viață sănătos pentru că aceasta contribuie la scăderea trigliceridelor, a colesterolului, a zahărului din sânge și mărește viteza tranzitului intestinal.

Brevet de invenție unic în Europa

Cercetările pentru realizarea acestor băuturi funcționale au durat doi ani și au fost finalizate cu obținerea unui brevet de invenție.

Silviu Manole
Silviu Manole

„Ne-am ocupat intens de activitatea de cercetare. Am derulat un proiect de cercetare care este finalizat cu un brevet de invenție. Sunt singurul din Europa care a brevetat băuturile funcționale pe bază de fibre solubile, aglutenice, prebiotice”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, Silviu Manole, cel care a lucrat intens la obținerea acestui produs dedicat, în special celor care suferă de intoleranță la gulten.

Intoleranța la gluten sursă de inspirație pentru băuturile funcționale

Văzând că de la an, la an, numărul celor care sunt diagnosticați cu intoleranță la gluten crește simțitor și că în mod special copii sunt afectați de această boală, Silviu Manole a decis să înceapă un proiect de cercetare care să aibă ca rezultat obținerea unor produse care să le ofere un plus de fibre celor care nu își pot procura aceste fibre din alimentația obișnuită.

„Cunoașteți cât sunt de importante fibrele pentru organism și pentru buna lui funcționare. Băuturile funcționale sunt băuturi care întrețin buna funcționare a organismului sau restabilesc funcționarea lui. În România, nimeni nu a fabricat băuturi funcționale până acum. Eu lucrez la acest proiect de doi ani și jumătate. L-am pornit văzând cu ochii cât de tare crește numărul celor cu intoleranță la gluten. Cu cât coborâm vârsta, vedem că foarte mulți copii suferă de intoleranță la gluten”, ne-a spus managerul companiei Wega Invest, despre motivul care l-a determinat să pornească acest demers.

Băutură funcțională cu fibre solubile, aglutenice, prebiotice

„Aceste fibre sunt lanțuri de zaharide incomplete care, în linii mari, intră în organism și se comportă asemeni unui burete care trage toate toxinele și le elimină. Fibrele pot fi de mai multe feluri: solubile și insolubile. De asemenea, ele pot fi prebiotice sau probiotice. Diferența între prebiotice și probiotice constă în faptul că prebioticele hrănesc doar microflora proprie organismului, în timp ce probioticele hrănesc orice microfloră”, ne-a explicat Silviu Manole.

Fibrele sunt extrase din plante

Fibrele selecționate pentru a fi introduse în băuturile funcționale au la bază surse naturale, fiind fibre prebiotice.

„Fibrele pe care le folosim noi sunt extrase din cicoare și topinambur, deci sunt niște fibre prebiotice, deci se hrănesc și dezvoltă doar microflora organismului. Sunt niște fibre aglutenice, deci sunt focalizate pe cei care au intoleranță la gluten și sunt solubile, ele intră în organism și își fac foarte bine treaba, în ceea ce privește curățarea tractului digestiv”, ne-a vorbit cercetătorul de la Vâlcele, despre caracteristicile fibrelor care intră în compoziția băuturii funcționale.

apa-valcele

 

Avem nevoie de 28-32 gr de fibre pe zi

Asigurarea necesarului de fibre în organism previne apariția cancerului de colon, iar organismului nu îi poate fi asigurată întreaga cantitate de fibre de care are nevoie doar din alimentație.

„În funcție de sex, vârstă, greutate, un om are nevoie de o cantiate cuprinsă între 28-32 grame de fibre pe zi. Nici printr-o supra-alimentație un om nu își poate asigura acest necesar de fibre. Scopul nostru a fost să scoatem pe piață, un produs lichid din care fiecare să-și ia plusul de fibre pe care nu-l poate obține din alimentația de zi cu zi”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Silviu Manole, cel care s-a ocupat de obținerea băuturilor funcționale pe bază de fibre.

Băutura funcțională se produce în cantități limitate

După ce a obținut brevetul de invenție, managerul companiei Wega Invest a început să producă, în mica fabrică de la Vâlcele, băuturile funcționale, în cantități limitate.

„Deja am ieșit la vânzare cu acest produs, dar pentru că nu avem echipamentele necesare pentru a produce în cantități mari, băutura funcțională, pe bază de fibre se găsește mai mult la magazinele de la noi din zonă. Produc o cantitate destul de mică, nu pot pătrunde pe piețe de desfacere foarte mari deoarece cu echipamentele pe care le am nu pot face față comenzilor. Nu am utilaje pentru că nu mai am resurse financiare. Dacă aș avea un milion de euro pentru investiția în echipamente și o făbricuță nouă, aș reuși să vin pe piață cu acest produs și sunt sigur că ar fi foarte apreciat”, ne-a spus managerul companiei Wega Invest, cea care se ocupă și de îmbutelierea apei Vâlcele.

Produs asemănător, în SUA

„Pentru un produs asemănător mai sunt două brevete înregistrate în Statele Unite ale Americii. Băuturile funcționale sunt niște produse care presupun ani mulți de studiu”, a încheiat Silviu Manole.

foto: bizbrasov.ro

Citește și:
Apa minerală Vâlcele – singura apă medicinală îmbuteliată din România este un veritabil leac pentru stres