Învață să prepari Marghiloman, singura cafea … românească
Boabele de cafea sunt aduse de sute de ani de „peste mări și țări” din zone îndepărtate precum Africa sau America de Sud, însă cafeaua de băut e preparată peste tot în lume după zeci de rețete.
În România, este consemnată o singură rețetă autentică, din păcate prea puțin cunoscută tocmai românilor.
Rețeta a fost obținută, exact ca în multe cazuri similare, accidental. Prim-ministrul României, în perioada martie-noiembrie 1918, Alexandru Marghiloman(1854-1925) era și un mare proprietar de terenuri agricole. Acesta a păstrat o parte din tradițiile boierești, printre care petrecerile cu mese îmbelșugate la care invita personalitățile vremii sau partidele de vânătoare.
La o partidă de vânătoare, de altfel, a luat naștere și singura rețetă românească de cafea.
„Pe când se afla la vânătoare pe domeniul său din județul Buzău, valetul a constatat că uitase să ia apă. Fire întreprinzătoare, conu’ Alecu(n.r. porecla lui Marghiloman) nu l-a certat pe omul său de încredere, ci i-a cerut să pună în ibric rom de Jamaica în loc de apă”, susține scriitorul Nicolae Peneș, autorul unei lucrări premiate de Academia Română, ‘Lordul Valah’, citat de Agerpres.
Se pare că din aparenta improvizație a rezultat o licoare atât de bună, încât rețeta s-a răspândit rapid, cafeaua acum numită „Marghilomana” fiind inclusă în meniurile celor mai cochete localuri ale vremii, care o serveau fiartă cu rom sau coniac în loc de apă.
Marghilomana încă poate fi savurată în București
Unul dintre aceste localuri era și restaurantul Casei Capșa din Capitală. Din fericire, rețeta s-a transmis mai departe și încă există în meniu.
„Da, servim această cafea, însă acum se numește Cafea Marghiloman”, ne-a confirmat un reprezentant al restaurantului.
Altă legendă atribuie rețeta Regelui Carol I
O altă legendă spune că, atunci când se afla la Sulina, Regele Carol I a cerut să i se prepare o cafea. Servitorul nu ar fi avut la îndemână apă potabilă și ar fi folosit rom. Se spune că pe acel servitor l-ar fi chemat Marghiloman și că regele ar fi fost atât de încântat de improvizație încât ar fi botezat cafeaua „Marghilomana”.
Rețeta seamănă cu cea a cafelei turcești, dar apa este înlocuită cu rom sau coniac
Cert este că, pentru a obține o „Marghilomană”, trebuie să folosim cafea turcească sau grecească. Aceasta se fierbe la ibric, dacă este posibil în nisip încins. Altfel, la foc mic se pun la fiert în ibric 100ml de rom sau coniac și două lingurițe de zahăr. Când amestecul dă în clocot se adaugă câteva lingurițe de cafea turcească, se amestecă bine, după care se acoperă, timp de câteva minute, până cafeaua se așează pe fundul ibricului.
În Bucureștiul de altădată, Marghilomana era servită în ceșcuțe mici, fără toartă, numite filigeană.
Citește și: