Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniÎn bucătărieSpecial

Lapte condensat fabricat în România? De ce nu mai există nici un producător autohton și folosim doar importuri

Laptele condensat reprezintă o nișă de piață ignorată de procesatorii români de lactate. De foarte multe ori atunci când mergem în magazin și dorim să achiziționăm lapte condensat pentru a-l folosi la cafea sau în alte preparate culinare, deserturi, găsim doar lapte produs în țările membre ale Uniunii Europene sau în țările extracomunitare.

Motivul pentru care nici un producător român nu face lapte condensat este unul destul de simplu: cel adus din afară are un preț de valorificare foarte scăzut, uneori chiar mai mic decât costul cu care acest produs s-ar face în România.

Laptele condensat a fost produs de Lactag

Laptele condensat reprezintă o nișă de piață ignorată de procesatorii români și un singur producător s-a încumetat să facă acest produs.

Dorin Cojocaru, Președintele APRIL
Dorin Cojocaru, Președintele APRIL

 

“Laptele condensat se comercializează în două variante: sub formă de capsule și în sticluțe de 100 ml. A existat o perioadă în care, singurul producător român care făcea un astfel de produs era Lactag (n.r. companie din județul Argeș). Este o nișă de piață care merge foarte bine în străinătate, dar mai puțin în România”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Necesită tehnologie avansată

În țările cu tradiție în consumul de lactate, orice procesator face și lapte condensat pentru cafea, tocmai pentru că cererea pentru un astfel de produs este destul de ridicată. În România, cererea pentru acest produs este la un nivel redus, întrucât românii au început să folosească lapte la cafea, abia după anul 2000.

„Tehnologia de obținere a laptelui condensat este destul de complicată. Românul știe că laptele condensat este ceva nociv pentru sănătate lui. Laptele condensat are 10% grăsime și nu se obține doar prin eliminarea apei din lapte. Sunt tehnologii care permit chiar și eliminarea lactozei din laptele condensat”, ne-a explicat Dorin Cojocaru.

O variantă simplă poate fi făcută acasă

Dacă laptele condensat existent pe piață nu insipiră încredere, e bine de știut că acesta poate fi obținut printr-o metoda simplă și acasă, în propria bucătărie.

Laptele condensat poate fi preparat și acasă
Laptele condensat poate fi preparat și acasă

 

Laptele condensat are un conținut caloric ridicat, deci asigură un nivel energetic superior. Este ușor de obținut, în maxim 10 minute, și nu e un produs atât de pretențios când vine vorba de conservare.

Ingrediente:

  • 250g lapte praf
  • 250g zahăr
  • 50g unt
  • 300ml apă

Mod de preparare:

  • se încălzește apa și se amestecă laptele praf împreună cu zahărul
  • se amestecă bine pentru a obține un conținut omogen, aproximativ 5 minute
  • se adaugă untul
  • compoziția se fierbe la foc mic, amestecând până zahărul se dizolvă în totalitate și se obține un conținut vâscoa, alb gălbui

 

Foto: Bursa.ro, galleryhip.com, completevendingservices.co.uk