Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuniSpecial

Lapte de la automat versus lapte ambalat: proprietăți, cum e procesat, de ce să vă feriți

Automatele de lapte sunt o sursă de venituri suplimentare pentru fermierii români care se ocupă de creșterea vacilor de lapte. Aceste aparate reprezintă o soluție inedită pentru consumatorii de lactate întrucât au acces la lapte proaspăt direct din fermă, totul în apropierea locului din care aceștia își fac cumpărăturile.

Din ce în ce mai mulți cumpărători, care își doresc să aibă acces la hrana sănătoasă merg direct către fermieri pentru a se aproviziona cu alimente proaspete, direct de la sursă. Așa au apărut și aceste automate de lapte, o alternativă mult mai sănătoasă la laptele ce se găsește ambalat frumos în rafturile hipermarket-urilor din România.

milk-219720_640 (1)

Cristian Lungu este un fermier specializat pe creșterea vacilor de lapte din rasa Holstein și își desfășoară activitatea în județul Ilfov, el fiind și președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.

Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu producătorul de lapte pentru a vă spune unde puteți găsi automatele sale de lapte, dar și care sunt principalele avantaje pe care le ai dacă cumperi lapte de la automat.

Doamna Ghica, Drumul Taberei și Chilia Veche

Laptele produs la ferma ilfoveană se găsește în Capitală, în cele mai importante piețe, în așa fel încât bucureștenii să aibă acces la lapte proaspăt, exact în locurile pe care le frecventează cel mai des pentru a-și face cumpărăturile.

„Am încercat să am cât mai multe automate de lapte în București, pentru că aici sunt cei mai mulți cumpărători. Totuși investiția într-un astfel de aparat este una destul de însemnată. Așa că, pentru doritori pot găsi automatele mele în: Doamna Ghica, vizavi de Biserică, amenajat stradal, lângă un chioșc de ziare, în Piața Moghioroș (Drumul Taberei) , în Piața din Valea Ialomiței și unul din Piața Chilia Veche”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Lungu, fermier care se ocupă cu creșterea vacilor de lapte.

Automate de lapte de capră

Odată cu creșterea cererii de lapte proaspăt venit direct de la poarta fermei, au apărut și automate de lapte de capră.

„Am văzut automate de lapte de capră, dar de bivoliță nu. Cumpărătorul trebuie să fie foarte atent atunci când ia lapte de capră, pentru că laptele de capră are un preț mult mai ridicat față de cel de vacă și ar fi păcat să dea banii și să nu ia exact ce scrie pe automat. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar acest lapte ar putea să fie un amestec de lapte de vacă cu capră, pentru că cine crește capre cu siguranță are și vaci. Dacă totuși cumpărătorul vrea să știe ce a cumpărat ar trebui să facă o analiză la BactoLact pentru a ști exact dacă ce a achiziționat este lapte de capră sau altceva. Laptele de capră are altă consistență, procentul de grăsime este mai ridicat, gustul este diferit și se vinde la un preț ce pleacă de la 4 lei și poate ajunge și la 5-6 lei”, ne-a explicat fermierul.

lapte crud

Ilfoveanul a ținut să sublinieze faptul că o astfel de analiză făcută la BactoLact nu este deloc costisitoare, prețul ei ajunge la maxim 26 lei, iar dacă ați făcut această analiză rezultatul are acuratețe de 100%

Laptele din raft nu este la fel de proaspăt

Producătorul susține că laptele de la automat ar fi mai proaspăt decât cel ambalat, din magazine.

„În primul rând laptele de la automat este cu totul altceva decât laptele din raft. Laptele de la hipermarket pe lângă faptul că nu este la fel de proaspăt, cum este cel din automat, din momentul în care ajunge la procesator și până ajunge pe raft pot trece și 2-3 saptămâni. Atunci când laptele ajunge la procesator se scoate absolut tot ce e mai bun în lapte: se scoate grăsimea, se face smântână și unt, tot ce rămâne este un zer, de culoare albă. După aceea, din acest zer începe reconstituirea cu lapte praf a grăsimii și a consistenței lui, după care se administrează proteine, pentru a corespunde cu parametri de pe etichetă”, susține Lungu.

Laptele de la automat necesită fierbere

Dacă laptele din magazin, frumos ambalat poate fi consumat ca atare, laptele din automat necesită fierbere.

„Cel cumpărat din magazin este pasteurizat la temperaturi înalte, în timp ce laptele meu ajunge în automat exact așa cum este după ce l-am muls. Din laptele ambalat nu poți face brânză, smântână, unt, nu poți să faci nimic, e numai lapte ca atare. Pe când laptele din automat este acela care vine direct de la vacă, nu este degresat, industrializat sau pasteurizat. Omul are obligația ca în momentul când a cumpărat un litru de lapte de la automat să-l pasteurizeze. Înainte de fierbere clientul poate face smântână, unt, adică să-i scoată grăsimea prin metode naturale, iar în final rămâne cu un lapte de 1-1,5% grăsime extrem de sănătos”, ne-a vorbit producătorul de lapte, despre modalitățile în care poți folosi laptele de la automat.

milk-supermarket-large

Laptele ajunge la automat în maxim 2 ore de la muls

În timp ce laptele ajunge la raft după 2-3 săptămâni de când e preluat de procesator, cel de la automat ajunge în recipient, gata de vânzare în maxim 2 ore de la muls.

„Imediat după muls eu trebuie să aduc laptele la o temperatură cuprinsă între 3,5-4°C. Consumatorul trebuie să înțeleagă faptul că automatul de lapte are rolul de a menține temperatura cu care laptele vine din cisterna de răcire. El nu are capacitatea de a răci laptele. Eu nu pot să duc lapte cald la automat, trebuie să-i fac șocul termic în tanc. Prin transportul lui cu mașină frigorifică îi mențin temperatura și când îl bag în automat, aceasta nu are decât rolul de a împiedica pierderile de temperatură. Laptele vine la 3,5-4°C direct în automat, la această temperatură nu absoarbe mirosuri și nici nu dezvoltă germeni”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Lungu.

foto: joiana.ro, pixabay.com

Comentariile sunt închise.