-Legislație

Lege la nivelul UE! Cuvântul „brânză” – numai pentru produsele obținute din lapte!

Uniunea Europeană a instituit norme pentru a se asigura că ceea ce cumpără consumatorul sub denumirea de „brânză” este, într-adevăr, brânză, anunță eurodeputatul Daniel Buda pe pagina personală de Facebook. Acesta a adresat recent o întrebare pe acest subiect Comisiei Europene și a primit precizări clare privind regulamentele în vigoare, direct de la a Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

”Nu doar o dată, am atras atenția Comisiei Europene și autorităților asupra faptului că avem de-a face cu importuri de brânză de calitate cel puțin îndoielnică, majoritatea având eticheta de ,,brânză”, însă laptele lipsește cu desăvârșire din componența acesteia. Am semnalat în intervențiile și adresele înaintate că brânza se mai face din lapte doar în puține cazuri. Pe termen mediu și lung, consumul de produse de o calitate îndoielnică va aduce câștiguri substanțiale pentru unii, dar efectele vor fi dezastruoase pentru noi toți”, a semnalat Buda.

Acesta subliniază că recent a adresat o întrebare Comisiei Europene cu privire la instrumentele pe care le poate utiliza pentru a asigura consumatorii europeni că în loc de grăsimi hidrogenate, nocive, pot găsi brânză proaspătă, de o calitate superioară pe rafturi, la prețuri accesibile.

”În răspunsul primit din partea Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a comunicat faptul că în Regulamentul privind organizarea comună a piețelor sunt prevăzute dispoziții specifice privind rezervarea termenilor din domeniul produselor lactate exclusiv pentru produsele lactate. În conformitate cu aceste dispoziții, termenul „brânză” nu poate fi utilizat în UE pentru a desemna un produs în care grăsimile din produsele lactate au fost înlocuite cu grăsimi vegetale”, a mai relatat Buda.

Ce a transmis comisarul Wojciechowski

În răspunsul său către eurodeputatul Daniel Buda, comisarul Wojciechowski a punctat că obiectivul politicii Uniunii Europene de promovare a produselor agricole și alimentare [Regulamentul (UE) nr. 1144/2014] este de a spori competitivitatea sectorului agricol al Uniunii, atât pe plan intern, cât și în țările terțe.

”Măsurile de promovare au scopul de a spori gradul de sensibilizare a consumatorilor cu privire la meritele produselor agricole și ale metodelor de producție ale Uniunii și recunoașterea sistemelor de calitate ale Uniunii”, a relatat oficialul.

Conform observațiilor acestuia, Uniunea Europeană a instituit norme pentru a se asigura că ceea ce cumpără consumatorul sub denumirea de „brânză” este, într-adevăr, brânză și nu un produs nelactat.

”În Regulamentul privind organizarea comună a piețelor sunt prevăzute dispoziții specifice privind rezervarea termenilor din domeniul produselor lactate exclusiv pentru produsele lactate. În conformitate cu aceste dispoziții, termenul „brânză” nu poate fi utilizat în UE pentru a desemna un produs în care grăsimile din produsele lactate au fost înlocuite cu grăsimi vegetale. În cazul în care există dovezi că un produs fabricat cu ulei de palmier este comercializat sub denumirea de „brânză”, acest aspect trebuie adus în atenția autorităților naționale, care sunt responsabile în ultimă instanță de punerea în aplicare a normelor. În cele din urmă, consumatorii sunt cei care aleg produsele pe care le cumpără (brânzeturi sau produse nelactate). Toate alimentele comercializate în Uniune trebuie să respecte cerințele Uniunii în materie de siguranță alimentară. Dispozițiile suplimentare urmăresc să garanteze că produsele relevante sunt comercializate în mod echitabil și fără a induce în eroare”, a mai transmis Wojciechowski .