-Legislație

Liber la înființarea fermelor de scoici în Marea Neagră! Anunțul făcut de ANSVSA!

Vești bune pentru domeniul piscicol, pentru industria restaurantelor, pentru comercianți și consumatori: vom avea mai multe fructe de mare provenite din Marea Neagră, de pe teritoriul României!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat clasificarea celor 3 zone de producție a moluștelor bivalve vii (fructele de mare) din apele teritoriale ale Mării Negre, iar prin aceasta se poate realiza acum exploatarea acestor resurse valoroase, potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – FOOD&RETAIL.

Pescarii români nu mai aveau dreptul să vândă midiile culese din Marea Neagră din cauză că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a “uitat” să clasifice apele de pe litoral conform unui regulament european.

Potrivit informării, se oferă astfel posibilitatea înființării de noi unități în acest sector, de creare de noi locuri de muncă și de dezvoltare a economiei zonei.

Potrivit ANSVSA, în apele teritoriale românești, moluștele bivalve vii sunt reprezentate de midii și vongole. Acestea fac parte din categoria fructelor de mare și sunt o importantă sursă economică pentru țara noastră.

Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din rațiuni de siguranță alimentară, moluștele bivalve vii pot fi introduse pe piață pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a țării respective. Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calității apelor din zonele de recoltare a moluștelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic și se realizează prin recoltarea și analiza probelor de la acestea.

Amintim că în luna ianuarie a anului 2020, publicația noastră scris despre decizia Comisiei Europene de a interzice pescarilor români să vândă midiile culese din Marea Neagră. Atunci, Comisia Europeană a impus țării noastre să facă un studiu al calității apei din Marea Neagră din care să reiasă și dacă midiile, rapanele și scoicile recoltate sunt bune de consum. Întreaga responsabilitate revenea Autorității Naționale Sanitare – Veterinare, iar până la acea dată, raportul nu fusese întocmit.

CITIȚI ȘI: UE a interzis comercializarea de midii, scoici și rapane românești. Reacția ANSVSA!

Potrivit comunicatului, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a răspuns acum solicitărilor venite din partea asociațiilor de pescari, și-a asumat acest proiect și la începutul lunii martie a convocat instituțiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producție a moluștelor bivalve vii din teritoriile românești ale Mării Negre (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția Naționala de Pescuit și Acvacultură, Ministerul Educației și Cercetării prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională Apele Române).

Au fost stabilite 3 zone pretabile pentru recoltarea moluștelor bivalve vii:

• zona 2, cuprinsă între Perișor și Chituc (Tulcea), cu o suprafață de cca. 215 Mm2
• zona 3, cuprinsă între Năvodari și portul Constanța (Baia Mamaia), cca. 109 Mm2
• zona 4, cuprinsă între Agigea și Mangalia, cu o suprafață de cca. 101 Mm2

ANSVSA mai arată că în baza programului întocmit de instituție, începând cu luna aprilie au fost recoltate de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Tulcea și Constanța, probe săptămânale de midii/vongole care au fost analizate în Laboratoarele Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea și Constanța.

Rezultatele analizelor microbiologice obținute au determinat clasificarea inițială în clasa A pentru toate cele 3 zone.

Clasa A semnifică o calitate superioară a apelor din punct de vedere microbiologic, ceea ce permite introducerea directă pe piață pentru consumul uman a moluștelor bivalve vii, fără a mai fi necesară purificarea sau relocarea acestora.

Totodată, în conformitate cu prevederile legale, au fost recoltate și examinate probe pentru determinarea biotoxinelor marine.

Probele au fost analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București și pentru toate probele analizate până în prezent s-au obținut rezultate corespunzatoare, moluștele fiind sigure pentru consumul uman.

De asemena, livrarea moluștelor bivalve vii spre unitățile de comercializare se realizează printr-un centru de expediere autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

În aceste centre, pachetele cu moluște bivalve vii sunt etichetate cu informații pentru consumatori și li se aplică și o marcă de identificare de formă ovală.

“Clasificarea zonelor de producție a moluștelor bivalve vii din Marea Neagră este o realizare cu important impact economic. Mă refer la midiile și vongolele colectate de pescarii din țara noastră, prin care se pot astfel exploata aceste resurse naturale valoroase și dezvolta economia zonei”, a precizat președintele ANSVSA.