Ce și cum cumpărăm

Lista de alimente imunostimulatoare care întăresc organismul în fața infecției cu noul coronavirus!

Ce alimente pentru imunitate trebuie să consumăm pentru a ne apăra, dar și pentru a face față unei posibile infecții cu noul coronavirus COVID-19. Lygia Alexandrescu, cunoscut specialist în nutriție, a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de recomandări menite să ne ajute să ne întărim organismul. Pe primul loc, nutriționistul pune hidratarea care trebuie făcută indiferent dacă avem senzație de sete sau nu.

În toată această perioada greu încercată hrănirea cu alimente de calitate, bogate în nutrienți imediat biodisponibili și hidratarea corectă și completă, pot fi de mare ajutor în prevenirea îmbolnăvirii cu COVID 19. Este important să se mențină programul orar alimentar de rutină, consumând frecvent (la interval de 2-3 ore) porții mici de alimente, ca între mese să existe aport de lichide calde pentru o hidratare completă și ca repaosul și odihna să se facă la temperatura de confort constantă și în condiții igienice optime (camera aerisită, îmbrăcăminte ușoară din bumbac, schimbată în funcție de cât de mult se transpiră, etc), arată Lygia Alexandrescu.

Hidratarea completă este cheia unei stări bune de sănătate. Chiar dacă nu există apetit pentru apă, aceasta trebuie neapărat consumată la temperatura camerei, alături de ceaiul de plante cu lămâie, scorțișoară, ghimbir, astfel încât să ajungem să consumăm (ca adulți) 40 ml din aceste lichide/kg corp/zi.

În același timp cafeaua, ceaiul negru, alcoolul trebuie evitate pentru că au efect diuretic și deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele. Mai mult senzația că, prin consumarea băuturilor alcoolice simptomele gripei dispar, este un mit periculos. Consumul de alcool dezechilibrează funcționarea sistemului imunitar și astfel crește riscul îmbolnăvirii.

Potrivit nutriționistului, alimentele consumate trebuie să conțină nutrienți imediat disponibili pentru organism și concentrarea maximă trebuie să fie pe ingerarea de:
– fructe și legume proaspete autohtone;
– alimente imunostimulatoare;
– alimente care să ajute la ameliorarea eventualelor simptome (de ex nas înfundat)
– alimente ușor de înghițit atunci când doare gâtul.

Dintre alimentele imunostimulatoare trebuie asigurat aportul de:
– iaurt, chefir, pește de captură, semințe de in și nuci, ulei de măsline
– alimente bogate în vitamina C: citrice, ardei gras, broccoli.
– alimente bogate în vitamina E: spanac, migdale, semințe de floarea soarelui și dovleac fără sare, afine, cereale integrale.
– alimente bogate în seleniu: pește de captură, pui bio, curcan, ouă.
– alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, borșul, varză murată, drojdia de bere, stimulează sistemul imunitar.
– alimentele iuți cum ar fi piperul, muștarul iute, hreanul, usturoiul, ceapă pot fi consumate în cantități moderate pentru că ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităților. Ceapa ajută la curățarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism. Usturoiul de asemenea, posedă numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, distruge ciuperci și fungi, precum candida.

Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano dar și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator și pot da gust ceaiurilor și mâncărurilor gătite în aceste zile.
Remediile învățate de la bunica pot fi și ele aplicate în această perioadă:
– băi fierbinți la picioare cu făină de muștar
– comprese cu apă caldă pe față pentru sănătatea sinusurilor
– inhalații cu infuzie de frunze de pin sau de măghiran.

”Și extrem de important este transformăm panică și angoasă induse, în bucuria de a petrece timp cu cei dragi, de a ne mângâia copiii și de a redescoperi tihna și pacea unei zile în care nu suntem contracronometru și avem timp să vorbim cu noi și cu Dumnezeu. Sănătate să avem!”, se încheie postarea Lygiei Alexandrescu.