-Pentru profesioniști

Magazinele încep să raționalizeze alimentele de bază. Uleiul și zahărul, în cantități limitate

Foto: opiniatimisoarei.ro

Uleiul și zahărul sunt alimente pentru care mai multe magazine din țară au introdus limite la cumpărare. Decizia a fost luată pe fondul creșterilor de preț care îi determină pe mulți români să își facă provizii, epuizând stocurile de alimente.

Reprezentanții unor magazine din județul Timiș au decis, astfel, să limiteze achiziționarea de alimente greu perisabile precum zahăr sau ulei. Pe ușa unui supermarket din localitatea Deta a fost postat un afiș în care clienții sunt înștiințați de raționalizarea celor două produse. Cu alte cuvinte, pe un singur bon, oamenii au voie să cumpere 6 litri de ulei și 5 kilograme de zahăr de persoană.

Două afișe au fost puse pe ușa magazinului. Unul în care scrie clar că ”Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la 6 litri pe fiecare bon fiscal”, asta în cazul uleiului. Un al doilea afiș similar face referire la comercializarea zahărului, reprezentanții magazinului atenționând cumpărătorii că pot achiziționa doar 5 kilograme de zahăr pe un singur bon.

Foto: opniatimisoarei.ro

În Europa nu există informații oficiale potrivit cărora ar putea avea loc o posibilă penurie de alimente în perioada imediat următoare, însă guvernul de la Beijing, China, a făcut apel la populație sa facă unele rezerve de hrană. Asta în urma unui anunț postat pe site-ul Ministerului Comerțului. Conform acestui anunț, gospodăriile sunt îndemnate să ”stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență”.

În anunțul făcut de oficialitățile chineze nu era specificat dacă țara este amenințată de o criză alimentară și nici motivul pentru care cetățenii trebuie să-și facă provizii.

Mai mult, Ministerul Comerțului din China a făcut apel și la autoritățile locale să faciliteze producția agricolă și fluxurile de aprovizionare, dar să monitorizeze și rezervele de carne și de legume și să mențină stabilitatea prețurilor.

China s-a confruntat, însă cu o situație delicată din punct de vedere alimentar la începutul pandemie de Covid-19, în 2020, când lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de intrarea în carantină a mai multor zone și blocarea unor rute de transport.

Ca urmare a apariției unor noi focare sporadice de Covid-19 ÎN nordul Chinei, autoritățile se tem de un nou val epidemiologic, mai ales că anul viitor, în luna februarie, se vor desfășura Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.