Mâncare de post: Ghiveci călugăresc ca la Mănăstirea Măgura Ocnei
În Săptămâna Mare, dar și în orice perioadă a anului în care țineți post, aveți nevoie de mâncare sățioasă, care să vă dea energia de care aveți nevoie și să vă astâmpere foamea chiar și fără a apela la cea mai consistentă ”legumă”, respectiv carnea.
Rețeta de ghiveci călugăresc este culeasă din bucătăria Mănăstirii Măgura Ocnei (județul Bacău) și este un fel principal care poate suplini fără probleme o masă principală, precum prânzul unei zile de post.
Ingrediente
- 3 cartofi
- 3 cepe
- 100 g mazăre
- 100 g fasole verde
- 1 morcov
- 1 măr
- 2 castraveți murați
- 4-5 linguri de bulion
- 4 linguri de ulei
- 2-3 căței de usturoi
- foi de dafin
- 1 legătură de mărar și pătrunjel
- sare și piper.
Preparare: Ceapa și morcovul se curăță și se dau pe răzătoare, se călesc apoi în ulei încins. Se adaugă celelalte ingrediente tăiate mărunt, se fierb împreună 30 de minute.
Se adaugă bulionul, usturoiul tăiat felii, foile de dafin, sarea și piperul și se dau la cuptor.
După ce a scăzut, se scoate ghiveciul din cuptor și se presară verdeața tocată mărunt.
Sursa: Mâncăruri de post – rețete culese din mănăstirile românești, Editura Sophia, 2006