Floarea la murături: cauze. Cum se pot consuma murăturile în siguranță
Floarea la murături este o problemă majoră care le nemulțumește pe gospodinele care au pus conserve pentru iarnă. Cauzele care fac ca în borcane să apară floare de mucegai, dar și cum trebuie să curățăm legumele, vă spunem în acest articol.
- Floarea la murături: cauză
- Ce este acea floare la murături
- Cum curățăm murăturile care au făcut floarea
- Cum prevenim floarea la murături
- Trucuri ca murăturile să nu facă floare
- Cum se păstrează murăturile ca să nu facă floare
Floarea la murături: cauză
De ce apare floarea la murături. Cauza pentru care se face floare în borcanele cu murături este cel mai des nesterilizarea sau sterilizarea incorectă a borcanelor. Despre sterilizarea corectă a borcanelor aveți ARTICOL AICI
O altă cauză pentru care aveți floare la murături este capacul care fie că nu a fost bine închis, fie el nu este etanș și a permis bateriilor să pătrundă în interior.
Și de la legumele care nu au fost spălate bine se poate face floarea la murături.
Ce este acea floare la murături
Floarea la murături este un fel de mucegai care se dezvoltă în saramură din mai multe cauze. În afară de floarea de mucegai ce se formează imediat sub capac, și saramura suferă transformări: se tulbură, devine albicioasă. Gustul murăturilor care au făcut floare este afectat, la fel și consistența acestora.
Cum curățăm murăturile care au făcut floare
Murăturile care au făcut floare sunt bune de mâncat de cele mai multe ori, dacă mucegăirea nu este avansată. Murăturile cu floare care sunt bune de consum sunt cele la care doar saramura s-a făcut tulbure – de la acidul lactic eliberat în procesul de fermentație.
Se pot mânca și murăturile la care saramura a devenit ușor albicioasă, dar rămâne totuși transparentă.
Dacă mucegaiul, floarea din borcan, este puternic și se prezintă chiar sub formă de fulgi care acoperă legumele, atunci saramura trebuie bine curățată.
Legumele din borcanul care a făcut floare se scot și se spală cu apă fierbinte.
Saramura se strecoară de mai multe ori, prin tifon, apoi se pune la fiert și se lasă să clocotească de câteva ori pentru a scăpa de mucegai.
Borcanul în care au fost murăturile se spală bine și se sterilizează din nou cu apă clocotită.
Legumele spălate se aleg – se păstrează numai cele care și-au păstrat consistența, au rămas tari. Ele se pun din nou în borcan, apoi se adaugă peste ele saramura răcorită.
Se condimentează din nou murăturile cu boabe de piper și usturoi, apoi se închide borcanul foarte bine și se lasă 2-3 zile la temperatura camerei, în bucătărie.
Dacă saramura se limpezește în borcan, acesta poate fi dus înapoi în cămară și se urmărește câteva zile dacă nu apare iar floarea la murături.
Cum prevenim floarea la murături
Spălarea corectă a legumelor previne floarea la murături
Ca murăturile să nu facă floarea, legumele trebuie foarte bine spălate cu mai multe jeturi de apă rece.
Spălarea legumelor se poate face și cu soluție de bicarbonat de sodiu. Acesta elimină o bună parte din bacteriile care trăiesc pe coaja legumelor.
Se pune o linguriță de bicarbonat de sodiu la circa 5 litri de apă și se spală bine legumele într-un recipient. Apoi se clătesc legumele cu apă rece.
Unele dintre ele pot fi spălate și cu bicarbonat de sodiu.
Se face o soluție de apă cu o linguriță de bicarbonat, se spală legumele bine și apoi se clătesc cu jet de apă rece.
Sterilizarea borcanelor previne floarea la murături
Sterilizarea corectă a borcanelor previne floarea la murături.
După ce se cumpără sau se scot borcanele din anii trecuți, acestea se spală cu apă caldă și detergent. Borcanele se clătesc câteva minute într-un vas cu apă clocotită.
Cum sunt fierbinți, borcanele se manevrează cu un clește de lemn sau cu mănuși de protecție. La final se pun la uscat pe un șervet curat de bucătărie sau pe hârtie de bucătărie.
Trucuri ca murăturile să nu facă floare
Sunt câteva trucuri pentru ca legumele să nu facă floare de mucegai.
Cea mai bună apă pentru murături
Ca murăturile să nu prindă mucegai, nu folosiți apa direct de la robinet. Înainte de a folosi apa, dați-o la clocotit și lăsați-o să se răcească înainte de a face saramura.
Dacă apa este cu clor, acesta înmoaie legumele și vor face floare.
Sarea gemă – cea mai bună sare pentru murături
Sarea folosită pentru murături trebuie să fie sare gemă sau de salină.
Nu se folosește sare iodată sau sare de mare care, din cauza iodului, înmoaie coaja legumelor, chiar dacă acestea stau în saramură.
Crenguțele de vișin, bune în murături
Crenguțele de vișin sunt bune pentru murături pentru că au substanțe cu rol antibacterian.
Se folosesc întotdeauna crenguțe fragede de vișin, foarte bine spălate cu un burete nou și apă rece.
Condimente cu rol antibacterian, bune pentru murături
Condimentele cu rol antibacterian ajută murăturile să nu facă floare, dar și să aibă un gust deosebit.
Condimente bune pentru murături sunt usturoiul, boabele de muștar și ceapa, care dau și aromă, dar împiedică și apariția mucegaiului și mențin saramura limpede și curată.
Crenguțele de busuioc au și ele un rol de protecție împotriva mucegaiului la murături și se folosesc mai ales la varza murată și la gogonele.
De asemenea, sunt importanți ardeii iuți care omoară bacteriile și dau un gust picant foarte bun la orice fel de murături.
Cum se păstrează murăturile ca să nu facă floare
Modul în care se păstrează borcanele de murături le ajută să nu facă floarea. Întotdeauna trebuie să vă asigurați că nu se întâmplă nimic cu capacul borcanelor, care trebuie să rămână etanș, să nu sufere lovituri.
Murăturile se păstrează în spații întunecoase și reci.
Borcanele sau butoiașele cu murături ori cu varză murată se țin în beci, într-o cămară întunecoasă și rece, la o temperatură de 8 – 10 grade Celsius.
Nu trebuie să ajungă lumina naturală la borcane.
Gogonelele, castraveții sau conopida trebuie să fie complet acoperite de saramură în borcane. Iar zeama de la varza murată trebuie vânturată de două ori pe săptămână ca să nu prindă floare și să înceapă să mucegăiască.
Borcanele cu murături nu se păstrează niciodată la frigider, decât atunci când le consumi, după ce le-ai deschis.