Afaceri mari și miciAutenticBio și organicHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuni

Merele ”bot de iepure”, numai bune de copt cu nucă, miere și scorțișoară, armonizează gustul toamnei

Gustul merelor este cel care ne trezește cele mai frumoase amintiri din copilărie, mai ales dacă vorbim de mere coapte în cuptor cu miere, nucă și scorțișoară. Nu de puține ori, în lipsa altor fructe, bunicile noastre ne pregăteau o dulceață absolut delicioasă numai bună de pus pe pâine sau la clătite. Așa toamna era mai dulce, iar noi ne puteam bucura de căderea frunzelor.

Daniela Dițescu este din comuna Valeni, județul Dâmbovița și de mai bine de 10 ani se străduiește să aducă bucureștenilor care își fac cumpărăturile din piața Obor, nu doar cele mai proaspete mere culese cu grijă din livada sa, ci încearcă să aducă pe piață și cele mai noi soiuri cultivate la nivel internațional, pentru a satisface cele mai pretențioase gusturi.

Merele ”bot de iepure” sar imediat în ochii cumpărătorului

Dintre toate fructele așezate frumos pe tarabă, cel mai mult îți atrage atenția merele ”bot de iepure”, coaja roșie și aspectul brumat te îndeamnă să le cumperi.

”Acest soi de mere are o denumire mai specială, stiințific se numește Gemini, și este originar din Italia. Românii îl cunosc sub denumirea de ”bot de iepure”. Acest soi a fost plantat recent și ca orice arbore aflat la început de drum are nevoie de o serie de îngrijiri mai speciale. Este un soi de măr ceva mai pretențios, tocmai de aceea nu îl vedeți pe toate tarabele din piață. Riscăm destul de mult cu acest soi, mai ales că nu avem sistem de irigații și nici plasă antigrindină, așa cum puteți vedea mai sunt câteva fructe lovite de grindină”, e explicat pentru Super-Hrana.ro Daniela Dițescu.

Merii pot fi explotați maxim 7 ani

Făcând parte din noua generație de specii pomicole, care au ca scop o intrare rapidă pe rod și obținerea unor producții net superioare soiurilor clasice de măr, cei din soiul Gemini pot fi exploatați maxim 7 ani din momentul în care au fost plantați.

SAM_4122

 

”Sunt rentabili ca meri, culegem mere încă din primul an de plantare, dar prezintă dezavantajul că nu pot fi explotați o perioadă mai mare de 7 ani. După acest timp se scot din livadă și se plantează alți copaci. Cu toate acestea, având un preț bun de comercializare, investiția în pomii fructiferi se recuperează în 2-3 ani”, ne-a spus producătoarea dâmbovițeancă.

Merele se păstrează perioade îndelungate fără îngrijiri speciale

”Este un soi de măr care se păstrează mult mai bine decât celelalte soiuri românești, este un măr bun de consum în special iarna. Coaja mărului este roșu aprins, ușor brumată, iar pulpa este albă, suculentă și devine mult mai dulce odată cu trecerea timpului. După recoltare, fructele își păstrează prospețimea și sunt din ce în ce mai gustoase dacă sunt consumate după 4-6 zile de la culegere. La început, imediat după recoltare nu este un măr foarte dulce și are și coaja un pic mai tare. Depozitat corespunzător mărul se maturează în timp și se coace cel mai bine după ce este cules din pom”, ne-a explicat Daniela.

Ideale pentru dulceață, compot sau consum în stare proaspătă

Având în vedere că un kilogram de mere din soiul ”bot de iepure” se vinde la taraba Danielei cu 4 lei, majoritatea cumpărătorilor consumă fructele în stare proaspătă.

”Aceste mere sunt bune la orice, la compot, datorită faptului că au o pulpă foarte densă, la dulceață pentru că nu sunt foarte apoase, dar poate cel mai bine este să savurați un măr în stare proaspătă. Fructul poate rezista, depozitat într-un loc întunecos și nu foarte cald câteva luni bune și vă puteți bucura de prospețimea sa, chiar și iarna, nu ca în cazul altor soiuri care se veștejesc și nu mai sunt bune de nimic. Este un măr ce poate fi păstrat timp îndelungat fără nici o problemă. Pentru copii recomand merele la cuptor cu miere, nucă și scorțișoară, sunt absolut delicioase”, ne-a spus dâmbovițeancă.

Merele pot fi găsite pe tarabă și în martie

Având în vedere specificul lor și faptul că pot fi păstrate perioade îndelungate de timp, fără se se producă vreo modificare a aspectului mărului, producătoare ne spune că, la început de primăvară veți găsi pe taraba ei aceste mere delicioase.

SAM_4124

 

”Dat fiind specificul acestui soi de mere, vă spun că o să îl puteți găsi în piață, cel puțin la mine la tarabă și în luna martie. Producția de anul acesta la merele ”bot de iepure” a fost foarte bună, merele sunt mari, frumoase și dacă nu reușesc să vând întreaga producție o să mă găsiți și în primăvară cu aceste mere pe tarabă”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, Daniela Dițescu.

Cultivă în special meri, peri și pruni

Comuna Văleni este situată în partea de nord a județului Dâmbovița un loc numai bun pentru cultivarea fructelor. Aici Daniela Dițescu are o livadă ce se întinde pe o suprafață de 6 hectare.

”Cultivăm meri, pruni, peri și cireși pe o suprafață mai mică, pentru că fructele sunt foarte perisabile și producția este dependentă de condițiile meteo. Cireșele au nevoie de cât mai puțină ploaie în perioada în care încep să se coacă, dacă plouă mult fructul se crapă imediat și se strică în pom. Am încercat să mergem pe fructe ceva mai sigure din punctul de vedere al producție și care se adaptează foarte bine solului și condițiilor climatice de la noi din zonă”, a explicat pentru Super-Hrana Daniela Dițescu.

Comentariile sunt închise.