AutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniÎn spatele eticheteiSpecial

Mierea contrafăcută se găsește pe rafturile magazinelor și nici profesioniștii nu o pot identifica. Vezi cum e falsificat produsul apicol

Mierea este considerată un aliment natural și sănătos întrucât este prelucra de albine din polenul florilor. Din păcate, în goana după profit unii apicultori își păcălesc clienții și vând miere contrafăcută. Procedeele sunt foarte simple iar produsul apicol falsificat nu poate fi recunoscut nici de profesioniști.

Albinele sunt hrănite cu siropuri
Albinele sunt hrănite cu siropuri

 

Ați auzit de câțiva ani de miere contrafăcută și vă întrebați probabil cum se poate falsifica acest produs apicol. De asemenea, ați auzit de o serie de teste prin care puteți depista produsele mincinoase. Din păcate, acele teste sunt influențate de anumiți factori care vă pot induce mai rău în eroare și mai grav este faptul că nici profesioniștii nu își dau seama când mierea este falsificată.

Miere cu sirop

„Siropurile, vorbim de glucoză sau fructoză sunt foarte ieftine. Așadar, un apicultor cu un număr mic de stupi, zece să zicem obține 200 de kilograme de miere, mai investește în alte 100 de kilograme de sirop, le amestecă în afara stupului și obține 300 de kilograme. Acesta este un procedeu, făcut cu bună știință”, a explicat pentru Super-Hrana.ro apicultorul Adrian Ivașcu, din județul Argeș.

Unii apicultori falsifică mierea
Unii apicultori falsifică mierea

 

Altă metodă folosită de apicultorii falsificatori constă în hrănirea albinelor direct cu siropuri. În acest scenariu, ei se împart în două categorii, novici, care nu își dau seama că fac o greșeală și cei care comit eroarea cu bună știință.

Adrian Ivașcu
Adrian Ivașcu

 

„Albinele primesc siropuri, dar iarna când e frig și astfel sunt ajutate să treacă peste sezonul rece. Astfel, un apicultor serios nu va recolta și comercializa respectiva miere. Pe alții nu îi interesează și fac acest lucru și în timpul anului din neștiință sau intenționat”, a mai explicat Adrian Ivașcu.

Testele sunt neconcludente

Internetul este plin cu instrucțiuni ale diverselor teste în urma cărora s-ar putea afla dacă mierea este naturală sau contrafăcută. Există însă, mai multe probleme. „Sunt factori de mediu care pot influența testele, așa că ele nu sunt concludente. Testul acela al bulei, de exemplu. Dacă e cald afară iar mierea se subțiază, bula din borcan se va mișca mai repede atunci când recipientul va fi întors în cazul mierii adevărate, la fe ca în cazul celei contrafăcute. În unele cazuri, în funcție de falsificatori, apicultorii serioși mai deosebesc după gust, dar nu mereu”, a recunoscut Adrian Ivașcu.

Informația este alarmantă, întrucât apicultorul argeșean recunoaște că și profesioniștii pot fi induși în eroare. Așadar, un consumator pică în plasa falsificatorilor fără să aibă vreo șansă.

Etichete corespunzătoare
Constantin Popa
Constantin Popa

 

„Sunt unii care falsifică atât de bine încât ne pot păcăli și pe noi. Doar testele de laborator pot confirma compoziția reală, dar poate un consumator să facă acest lucru în cazul oricărui borcan cumpărat? Trebuie să existe o serie de controale, iar produsul contrafăcut dacă nu este scos în afara legii, măcar să fie etichetat corespunzător. În comerț există produse pe care scrie „Amestec de miere”, însă eu unul nici așa nu l-aș numi. Ar trebui să scrie „Supliment alimentar pe bază de glucoză” pentru că produsul nu are nici o legătură cu mierea sau albinele”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Constantin Popa, Directorul Complexului Apicol Vaceslav Harnaj.

honey-352205_1920

Practic, consumatorului nu îi rămâne decât o soluție 100% sigură pentru a pune pe masă o miere autentică. „Oamenii trebuie să rămână fideli unuia sau anumitor apicultori despre care știu că sunt serioși. Un producător autentic nu are nimic de ascuns. Dacă or cumpăra de la un apicultor pe care îl cunosc și, eventual îi pot observa și activitatea, atunci vor avea parte de produse adevărate”, a sugerat Adrian Ivașcu.

Foto: pixabay.ro