Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuni

Ouăle de bibilică sau de găină: care sunt mai hrănitoare și cât costă?

 

Ouăle sunt și ele la fel de controversate ca și carnea de pui, în special din cauza faptului că găinile pot fi exploatate pentru ouă, până la epuizare și se consideră că stresul cauzat de creșterea și exploatarea lor în baterii se transmit în ouăle care ajung mai departe în farfuria noastră și a copiilor noștri. Întrucât ouăle de găină sunt atât de controversate, Super-Hrana.ro vă propune o alternativă, încât să eliminați orice dubiu legat de ouăle de găini stresate… ouăle de bibilică!

Ouăle de bibilică sunt de culoarea sur-deschis, având o dimensiune mai mică decât cele de găină și cântăresc 43-48 grame. Având în vedere faptul că bibilicile nu se pretează la exploatarea intensivă, fiind recomandată creșterea lor în sistem extensiv, ouăle nu provin de la păsări stresate, iar gustul face diferența clară între un ou de găină stresată și un ou de bibilică.

Exterm de important este faptul că oul de bibilică are coaja mai groasă, spre deosebire de oul de găină și reprezintă 16% din greutatea lui.

Ouăle de bibilică la fel de curative ca cele de prepeliță

Bibilicile încep să facă ouă de la vârsta de șase luni, iar pe perioada unui sezon de ouat o femelă face între 120-150 ouă.

ou bibilica

Oul de bibilică(stânga) și cel de găină(dreapta)

„Ouăle de biblică sunt la fel curative ca și ouăle de prepeliță, deci se poate ține cură cu ouă de bibilică. Ca aspect, oul de bibilică are gălbenușul de culoare portocalie, datorită faptului că bibilicile sunt hrănite sănătos, cu verdeață și uruială de cereale. La găină chiar dacă îi dai porumb, gălbenușul tot este deschis la culoare”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Andreea Zamfirache, cea care are o mica afacere de creștere a bibilicilor.

Conțin vitamina A și nu provoacă reacții alergice

Ouăle au o formă de pară, cu coaja groasă și rezistentă. „Ouăle de bibilică prezintă rezistență la transportul pe distanțe mari și își pot păstra calitățile gustative pentru o perioadă de jumătate de an, dacă sunt păstrate la temperatura de 0…+10 grade C. Ouăle de biblică conțin vitamina A, nu provoacă reacții alergice copiilor sau adulților. Trebuie subliniat faptul că un ou de bibilică conține tot atâtea calorii cât patru ouă de găină”, ne-a vorbit Andreea, despre caracteristicile ouălor de bibilică.

Substanța uscată mai mare cu 3-5% decât la oul de găină

Oul de bibilică are, în medie, 43-48 grame și conține: 13,5% proteină, 12,5% grăsimi, 0,8% glucide, 0,9% substanțe minerale și 72,8% apă. Substanța uscată din conținutul oului de bibilică este cu 3-5% mai mare decât la oul de găina, iar conținutul în vitamina A de 2-3 ori mai mare. Oul de bibilica are un gust mai deosebit, fiind foarte apreciat de consumatori datorită substanței uscate.

Recomandate pentru ritmul de ouat din sezonul cald

Bibilicile sunt păsări foarte rezistente la temperaturile scăzute din timpul iernii, nu au nevoie de adăposturi speciale, dar numărul de ouă, din iarnă se reduce simțitor, comparativ cu ritmul de ouat din sezonul cald.

„Le recomand celor care vor să crească păsări, mai bine să crească bibilici pentru că nu vor avea probleme cu ele, atâta timp cât le hrănesc corespunzător. Aceste păsări de curte deși mănâncă natural fac ouă toată vara. Ele nu trebuie forțate să facă ouă, ca în cazul găinilor. Bibilica face constant ouă, în sezonul cald, în timp ce, în sezonul rece, ritmul de ouat scade foarte mult”, argumentează crescătoarea de bibilici.

Ouăle de bibilică reprezintă o sursă alternativă a ouălor de găină crescute în sistem ecologic. Dacă comparăm prețurile vom constata că putem ieși chiar mai ieftin dacă alegem să cumpărăm ouă de bibilică, direct de la producător, față de ouăle ecologice care se vând în supermarket-uri. Astfel că ajungem să plătim pentru un ou de găină crescută în sistem ecologic, un preț de 1,3 lei, în timp ce, un ou de bibilică se vinde, la producător cu prețuri ce pleacă de la 1 leu.

foto: pixabay.com

Comentariile sunt închise.