Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuniÎn spatele eticheteiSpecial

Ouăle românești cu Omega 3: Unde le găsești și de ce e bine să le consumi

Ouăle îmbogățite cu Omega 3 sunt noua generație de produse alimentare care și-au dovedit eficiența și în protejarea sănătății. 

Ouăle care, prin consumul lor, ne ajută să vedem mai bine și protejează inima, au un conținut ridicat de antioxidanți sau acizi grași. Mai exact, de luteină și zeaxantină și Omega 3. Invenția acestui produs alimentar este opera unor cercetători români și a unei companii private, ouăle fiind deja disponibile în magazine.

Luteina şi zeaxantina sunt doi carotenoizi, antioxidanţi care protejează ţesuturile de acţiunea radicalilor liberi. Carotenoizii ajută la îmbunătățirea vederii, prin protejarea ochilor. Cristalinul colectează şi concentrează lumina pe retină și pentru a îndeplini corespunzător acest proces, trebuie să rămână transparent.

Protejează cristalinul și inima

Oxidarea cristalinului duce la pierderea transparenţei sau la cataractă, antioxidanţii precum luteina şi zeaxantina reușind să prevină aceste probleme. Astfel, ouăle îmbogățite cu acești antioxidanți ne ajută să avem o vedere mai bună.

Există informații că aceşti antioxidanţi au capacitatea de absorbi lumina albastră, diminuând efectele negative ale acesteia asupra ochilor.

Acizii graşi Omega 3 îmbunătăţesc activitatea sistemului cardiovascular şi reduc riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral și, totodată de creştere a trigliceridelor.

Ouăle îmbogățite în antioxidanți au luat naștere în urma unei colaborări strânse între sistemul privat și un institut de cercetare din România. Astfel că, în urma colaborării celor de la Avicola Lumina S.A și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală din Balotești, județul Ilfov a luat naștere ceea ce astăzi găsim în raft produsul numit ”Euro Oul” ce aparține companiei Avicola.

Antioxidanți din sursă naturală

Ca și în cazul vitaminelor și mineralelor necesare organismului, antioxidanții sunt mult mai bine sintetizați de organismul uman dacă provin dintr-o sursă naturală.

”Aceste ouă conțin antioxidanți, produși biologic. Știți că organismul uman nu își poate produce singur toți antioxidanții de care are nevoie și nici nu este posibil să luăm o linguriță de luteină sau zeaxantină din farmacie și să o punem în ou. Este foarte important să aducem aportul de antioxidanți fără să agresăm funcția biologică a organismului. Chiar dacă luăm o pastilă tot nu este suficient, pentru că organismul recunoaște și valorifică mult mai bine sursele naturale decât cele sintetice”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Horia Grosu, directorul general al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală din Balotești, județul Ilfov.

Găinile ouătoare sunt furajate cu cereale, ulei de in și camelina

horia grosu
Horia Grosu

Îmbogățirea ouălor cu luteină și zeaxantină se produce pe cale naturală, prin hrănirea găinilor ouătoare cu un furaj special.

”Rețeta furajeră ce a fost pusă la punct de IBNA. Folosim, pe lângă proporții diferite de cereale, ulei de in și camelina. Camelina este o plantă energetică oleaginoasă deosebită, dar prea puțin utilizată, mai ales că aceasta rezistă foarte bine în condiții de secetă. Prin hrănirea găinilor cu acest furaj, ouăle rezultate au un conținut bogat de omega-3 rezultat din uleiul de camelină, iar gălbenușul rezultat este bogat în luteină și zeaxantină și are o culoare extrem de plăcută și apreciată de consumatori. În momentul de față furajul se află în faza de brevetare la OSIM”, ne-a spus profesorul Horia Grosu.

Teste realizate de Institutul National de Endocrinologie C. I. Parhon

Pentru a demonstra efectul benefic pe care îl aduce organismului consumul de ouă îmbogățite cu acizi omega-3, cei de la IBNA Balotești împreună cu Avicola, fac analize care să demonstreze efectele benefice pe care le au aceste ouă.

Găinile sunt hrănite cu furaje ce conțin antioxidanții
Găinile sunt hrănite cu furaje ce conțin antioxidanții

 

”Avem 53 de voluntari care timp de 6 săptămâni au consumat câte șase ouă pe săptămână. Acum cei de la Institutul Parhon ne ajută cu analizele voluntarilor care ne vor spune dacă am facut o treabă bună. După cum arată rezultatele de laborator efectuate asupra ouălor îmbogățite cu acizi omega-3 și ouăle martor, pare că suntem pe drumul cel bun. În cadrul analizelor pe care le-am făcut asupra ouălor îmbogățite cu antioxidanți și omega 3 s-a constatat, faptul că, numai după hrănirea cu un furaj special a găinilor ouătoare timp de 21 de zile, concentrația de luteină și zeaxantină din gălbenuș a crescut cu 222%, față de lotul martor”, ne-a mai explicat profesorul.

Specialiștii recomandă consumul a 6 ouă pe săptămână

”Toate aceste teste ne fac să recomandăm consumul a șase ouă îmbogățite cu omega-3 pe săptămână. Sunt ferm convins că, după ce se va demonstra medical care sunt efectele benefice pe care le aduc aceste ouă organismului uman, oamenii nu se vor mai feri să consume ouă și le vor căuta la raft pe cele îmbogățite în acizi grași polinesaturați, care nu au un preț cu mult mai ridicat decât ouăle obișnuite”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, profesorul Horia Grosu.

Ouăle care au un conținut bogat în antioxidanți, mai exact luteină și zeaxantină sunt obținute prin furajarea găinilor cu un concentrat ce are la bază ulei de in și camelina, obținut de specialiștii în nutriție animală din cadrul IBNA Balotești.

Citește și:

EXCLUSIV| Ouă îmbogăţite cu seleniu pentru consum. Beneficii reale sau marketing pentru un produs obişnuit?