Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuni

Produse lactate expirate sau alterate – cum le identificați și ce riscați dacă nu sunteți atenți și le consumați

Produsele lactate, pe cât sunt de delicioase și de benefice organismului, cu excepția cazurilor e intoleranță, pot fi extrem de periculoase, dacă cei care le aduc la raft cumpărătorului nu respectă toate procedurile. Riscurile consumuluid e lactate expirate sau alterate sunt multiple. Din fericire, există o serie de aspecte pe care le putem sesiza din timp, înainte de cumpărare sau consum.

Bacterii, virusuri sau paraziți

Alimentele expirate sau alterate, deși au data valabilității în termen, sunt foarte periculoase pentru sănătatea umană. Odată consumate, aceste alimente cresc riscul aparițiilor intoxicațiilor și toxiinfecțiilor alimentare. Agenții patogeni care infestează sau care s-au dezvoltat în produsele alterate sunt bacteriile, virusurile sau paraziții.

Contaminarea produselro este de cele mai multe ori determinată de manipularea, prepararea sau depozitarea necorespunzătoare a materiei prime, la producător sau comeriant. De obicei, atunci când apar probleme acestea vizează loturi întregi de alimente, victimele fiind, așadar grupuri întregi de consumatori.

În cazul lactatelor, pot apărea infestații cu bacteria Listeria sau Campylobacter jejuni. De asemenea, în cazul produselor cu probleme apare riscul alterării unor bacterii prezente în mod natural în alimente.

lapte corn expirate

Copiii sunt expuși consumului de lactate expirate. Anul trecut, la Iași, 13 elevi au ajuns la spital după ce au consumat lapte expirat, în cadrul programului „Laptele și cornul”

Regulile de aur

Din fericire, există o serie de aspecte care trădează produsele cu probleme. De fiecare dată când achiziționăm lactate trebuie să ținem cont de un set de sfaturi întocmit de profesioniști din domeniu și promovat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

-Acordați o atenție deosebită când cumpărati lapte și produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este propriu consumului uman;

-Acordați atenție deosebită condițiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât și la domiciliu; verificați dacă laptele și produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător; refuzați să achiziționați produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător.

-Solicitați vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să va arate eticheta produsului pentru a analiza compoziția și, mai ales, încadrarea în data durabilității minimale;

-Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.

-Când doriți să cumpărați lapte și produse din lapte, solicitați informații suplimentare vânzătorilor cu privire la natura produselor pe care doriți să le cumpărați, întrucât există cazuri în care comercianții expun la vânzare, în același spațiu înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate; în condițiile în care modul de prezentare (formă de calup, dimensiuni, aspect, culoare) și chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferențierea este îngreunată, motiv pentru care este absolut necesar să solicitați informații suplimentare din partea personalului cu atribuții de vânzare din cadrul magazinelor.

În înlocuitorii de produse lactate grăsimile lactate au fost înlocuite parțial sau total cu grăsimi de altă origine decât cea lactată.

-Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale/data limită de consum modificată sau depășită.

-La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a laptelui și produselor din lapte, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranță unui produs.

-Nu cumpărați lapte și produse din lapte din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibara bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea.

Dacă ați consumat, anunțați medicul de la primele simptome

Dacă, totuși, ați devenit victima unor comiresponsabili și ați apucat să consumați produsul alterat și, mai ales, dacă vă simțiți rău adresați-vă de urgență personalului medical. În funcție de gravitatea cazului poate fi necesară reechilibrarea hidroeletrolitică și acidobazică, se poate impune un regim alimentar strict sau chiar un tratament complex.

După reechilibrarea funcțiilor organismului, nu uitați să luați toate măsurile legale pentru a identifica și trage la răspundere producătorul sau comerciantul iresponsabil, cu ajutorul ANPC.

foto: sheknows.com, digi24.ro