Românii mănâncă midii în Bulgaria, dar delicioasele scoici cresc și în apele românești ale Mării Negre
Atunci când vorbim de midii, gândul zboară imediat la ferma de la malul Mării Negre din Dalboka, Bulgaria, ignorând faptul că delicioasele scoici cresc și în zona Litoralului românesc.
În apele Mării Negre trăiește o specie de moluște, considerată specialitate culinară în toată lumea. Consumate crude sau gătite, midiile pot fi găsite în special în meniurile restaurantelor depe Litoral. Cu toate acestea, românii preferă să treacă granița spre vecinii din sud, bulgari sau greci, unde în concedii se delectează cu midii.
Restaurantul din Dalboka, Bulgaria, ai cărui patroni operează și o fermă de midii a devenit un veritabil punct de referință pentru împătimiți. Întrebarea firească este dacă midiile trăiesc și în apele românești ale Mării Negre, de ce nu găsim acest produs și în magazinele sau restaurantele autohtone?
„La începutul lunii august am organizat un eveniment într-un restaurant din Vama Veche, o seară de midii autohtone. Le-am cumpărat din Constanța și ne-a luat foarte mult timp să le sortăm. Aici este de fapt marea problemă. Midiile din România sunt aduse de pescari ocazional, nu există o frecvență anume, întrucât nu există o piață reală. Am fost și la Dalboka, iar acolo, toate midiile arătau identic. Semn că ei se ocupă de sortare”, a povestit pentru Super-Hrana.ro Chef Marian Bădițoiu, maestrul culinar al restaurantului Messa, din București.
De altfel, așa s-ar putea explica și de ce midiile există în meniurile restaurantelor de pe Litoralul românesc, însă uneori angajații se scuză și spun că în ziua respectivă stocul bucătăriei s-a terminat.
În România există o singură fermă de midii
În România există o fermă de midii, la Agigea, înființată de Mirel Crivăț. Compania acestuia, însă, are de onorat mai multe contracte, alimentând practic mai multe restaurante sau magazine, în funcție de recoltă. Practic, pentru a consuma midii crescute în apropierea țărmului românesc ar fi nevoie de mai multe ferme de acest fel sau de un punct principal de desfacere, așa cum au procedat vecinii bulgari.
„Consumul de midii s-a intensificat în țara noastră în ultimii 3 sau 4 ani și, de când cu ferma din Bulgaria, foarte mulți întreabă de ce nu sunt mai accesibile midiile autohtone”, ne-a mai spus Chef Marian Bădițoiu.
Midiile trebuie să fie consumate proaspete și vii
Midiile din Marea Neagră sunt din speciile Mytilus galloprovincialis și Mytilus edulis. Acestea, însă, trebuie consumate doar dacă sunt pescuite din zone sălbatice ale mării, puțin tranzitate, întrucât una dintre proprietățile lor este filtrarea apei, în acest proces fiind reținute și bacterii sau agenți poluanți precum substanțele chimice toxice. De asemenea, midiile pot fi consumate crude sau gătite, dar întotdeauna cât mai proaspete. Atunci când sunt atinse, midiile se închid și după ce sunt gătite ar trebui să se deschidă. Scoicile care nu fac acest lucru sunt moarte și nu ar trebui consumate.