Ce și cum cumpărămDe la alțiiHrana pe secțiuni

Rucola, cea mai sănătoasă salată verde, este o bombă de vitamine și minerale

Rucola sau arugula a intrat în alimentația autohtonă de ani buni, fiind greșit percepută ca un ingredient folosit doar pentru gust în salate. În realitate, rucola este considerată cea mai sănătoasă salată verde datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale.

Toate elementele componente ce se găsesc în rucola, numită și arugula, fac ca aceasta să fie considerată una dintre salatele care oferă cele mai multe beneficii pentru sănătatea organismului uman. Rucola este cultivată și folosită în bucătăria italienească, încă din cele mai vechi timpuri. În timpul Imperiului Roman, rucola era extrem de apreciată pentru calitățile sale afrodisiace.

În prezent, în România, poate fi cumpărată din magazinele alimentare, în special din hypermarkturi sau supermarketuri, dar poate fi crescută de oricine la ghiveci.

Cel care ne-a vorbit despre beneficiile aduse organismului prin consumul de frunze proaspete de rucola este Simon Ghiță, un cultivator pasionat, care are o mică plantație în localitatea Sultana, județul Călărași.

Sursă bogată de vitamina A, C și K

Datorită conținutului de nutrienți, rucola este considerată a fi cea mai sănătoasă salată verde. ”Din punctul meu de vedere rucola este o super salată, aducând organismului un aport însemnat de vitamine: A, C și K. Este bine știut faptul că aceste vitamine sunt esențiale în susținerea sistemului osos și cel cardiovascular. Jumătate de cană de frunze de rucola conține aproximativ 10 micrograme de vitamina K. Consumând aproximativ 3 căni de rucola pe zi îți asiguri 100% din necesarul zilnic al organismului de vitamina K”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Simon Ghiță, un cultivator pasionat de rucola.

Conține de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg

Rucola nu oferă doar aportul de vitamine necesare bunei funcționării a organismului, dar asigură și o cantitate însemnată de microelemente esențiale.

Rucola poate fi crecută și în ghiveci
Rucola poate fi crecută și în ghiveci

 

”În afară de vitamine, rucola asigură un aport însemnat de calciu, fier, magneziu și potasiu. Salata rucola conține de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg, care este preferată în restaurantele cu pretenții, în detrimentrul salatei rucola. Motivul pentru care restaurantele se feresc de salata rucola sunt pur economice. Salata rucola poate fi păstrată la frigider maxim 2 zile, în timp ce salata iceberg se păstrează proaspătă și o săptămână”, ne-a explicat producătorul.

Se consumă imediat după recoltare

Pentru a te bucura de toată prospețimea salatei de rucola trebuie să îți cumperi o cantitate egală cu cea pe care o poți consuma într-o singură zi. ”Frunzele de rucola sunt bune pentru consum imediat după recoltare. Atunci când cumperi din comerț rucola este bine să achiziționezi cantitatea pe care o poți consuma într-o singură zi. Depozitată în frigider rucola nu rezistă mai mult de 1-2 zile, după care, chiar și la temperaturi scăzute, se instalează procesul de ofilire. Unul dintre cele mai importante avantaje ale frunzelor de rucola este că poate fi servită cu aproape orice fel de mâncare, de la salate la pizza”, ne-a spus Simon.

Trebuie să fim atenți atunci când consumăm planta întrucât anumite caracteristici ale frunzelor fac ca acestea să devină un magnet pentru impurități. ”Aflate în aproprierea solului, frunzele de rucola tind să rețină foarte multe impurități, de la resturi de sol, până la diverse insecte, tocmai de aceea, înainte de a fi consumate frunzele trebuiesc spălate foarte bine”, ne-a vorbit tânărul producător de rucola.

Comentariile sunt închise.