Bani din mâncareÎn spatele eticheteiLegislațieTârguri și expozițiiTradițional

Salata cu icre de știucă de Tulcea – produs protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, în cadrul căruia ”Salata cu icre de știucă de Tulcea” a fost înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată.

Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” – Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29 % icre, din care minimum 15 % icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14 % icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.

Elementele menționate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de știucă de Tulcea”.