Inteligență culinarăLa dietă

Câte calorii au sarmalele: bune de dietă sau bombe calorice?

Sarmelele sunt un aliment complet care asigură organismului proteine, carbohidrați și grăsimi în proporții perfecte! Mai mult, aceste preparate tradiționale nu au nici multe calorii. Și, totuși, de ce ne îngrășăm atunci când mâncăm sarmelele pe care toți nutriționiștii le laudă?

Sarmalele cu carne în foi de varză sunt un aliment complet, susțin nutriționiștii. Rețeta sarmalelor se încadrează în piramida alimentară clasică: carbohidrații sunt oferiți de orez, carnea de porc aduce proteinele și grăsimile necesare, iar varza fibrele vegetale care nu trebuie să lipsească din alimentație.

Câte calorii au sarmalele

Sarmalele pregătite cu carne de porc sunt cele mai calorice. La 100 de grame de sarmale, aportul calorice este de 189 de calorii. Sarmalele ”mai slabe” sunt cele din carne de pui și vită – 87 de calorii/100 grame și cele din carne de curcan – 115 calorii/100 grame.

Fiind un aliment care ne oferă toți nutrienții, problemele apar atunci când consumăm sarmale în exces sau când lângă sarmale mâncăm pâine sau mămăligă (exces de carbohidrați), precum și atunci când adăugăm smântână (exces de grăsimi)

Un alt risc pentru sănătate îl reprezintă nivelul ridicat de sare. Sarmalele în foi de varză murată sunt deja sărate, astfel că nu trebuie să mai adăugăm sare în compoziție.

Rețeta tradițională a sarmalelor, originară din Turcia, este cu carne de vită, mai slabă decât cea de porc. Dacă au doar carne, sarmalele se consumă cu lipie, dacă au și orez sau arpacaș se mânâncă simple, în Orient. Este drept că, acolo, sarmalele nu conțin prea multe fibre, deoarece nu sunt învelite în foaie de varză, ci în membrană naturală, iar în compoziție mai intră și ficat, rinichi sau alte organe, ceea ce face sarmaua un aliment mai greu de digerat.