Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuniInteligență culinară

Să învățăm să nu mai aruncăm mâncarea! Sfaturi pentru cumpărături deștepte, fără risipă de bani!

Nu de puține ori ni se întâmplă să aruncăm mâncare la gunoi. Ne dăm seama fie am cumpărat prea multă, fie că i-a expirat termenul de valabilitate, fie pur și simplu am uitat ce aveam în frigider. În fapt, acest fenomen este recunoscut la nivel mondial și a primit denumirea pompoasă de ”risipă alimentară”. Noi i-am spune risipă de bani, așa că am zis să venim cu câteva sfaturi care să ne ajute să facem economii și, implicit, să mâncăm produse mai proaspete, deci mai sănătoase.

1. Inventar în frigider!
Înainte de orice ”escapadă” în magazine, ne ajută enorm să știm ce avem în frigider. Verificăm atent starea ”stocului”, analizăm ce ne-ar lipsi și, bineînețeles, verificăm termenul de valabilitate. Cu necesarul în cap și pe lista de cumpărături, vom reuși să facem și economii la casă.

2. Cumpără deștept
Ușor de zis, greu de făcut. De cele mai multe ori atunci când mergem să cumpărăm ”de-ale gurii” din supermarket, aflați în fața unui munte de produse alimentare care mai de care mai atrăgătoare, tentația este foarte mare. Ajungem să cumpărăm produse de care nu avem nevoie sau pe care nu vom avea când să le consumăm . De aceea ideal ar fi să păstrăm la purtător o listă cu cele necesare. Așa, dacă luăm și alte produse, măcar știm că am ieșit din schema de shopping cu care am intrat în magazin.

3. La promoție, dar cu cap!
Sunt de evitat promoțiile care includ mai multe pachete lipite, mai ales că de multe ori nici reducerea nu este semnificativă. Înainte să cădem în vreo capcană, trebuie să cercetăm termenele de valabilitate și să ne gândim dacă ne sunt necesare 10 iaurturi în loc de patru, spre exemplu. În general, dacă nu avem o familie numeroasă, astfel de oferte promoționale nu fac altceva decât să ne influențeze decizia de cumpărare prin achiziționarea unei cantități mult mai mari de alimente.

4. Termenul! Cât este termenul?!
La lapte, iaurt, smântână sau mezeluri, și, musai la carne, termenul la care expiră acel produs ar trebui să ne fie un indicator determinant în cumpărarea lui sau nu. Dacă luăm un bidon de 2 litri de lapte care expiră peste două zile, ar fi bine să ne întrebăm dacă apucăm să îl consumăm la timp sau o mare parte va ajunge la gunoi.

5. Înapoi în piață!
Principalul raționament pentru care majoritatea dintre noi nu prea ajungem în piață este programul mult prea încărcat. Totuși mersul pe jos la piață poate fi o soluție destul de bună pentru a reduce risipa alimentară, prin cumpărarea doar a acelor fructe și legume pe care suntem siguri că le vom consuma. Mergând la piață și întorcându-ne pe jos cu legumele și fructele pe care le-am cumpărat vom avea grijă întotdeauna să cumpărăm doar strictul necesar, pentru că, fizic nu putem căra cantități impresionante.

6. Micro-procesare
Produsele cele mai frecvent întâlnite în coșurile de gunoi ale familiilor din România sunt fructele și legumele. Pentru a evita această situație și pentru un consum cât mai facil al acestor produse perisabile, cel mai indicat este să facem sucuri în combinații gustoase. Așa evităm și risipa alimentară și reușim să folosim la maximum resursele de vitamine și minerale pe care le-am cumpărat.

7. Primul intrat, primul mâncat!
O regulă de aur ce trebuie respectată este aceea că primul produs cumpărat trebuie să fie primul pus pe masă. În așa fel, vom evita să adunăm în frigider mâncare cu termen de expirare depășit, doar pentru că în față, pe același raft, am completat ”stocul” cu noi achiziții.

8. Dimensionarea cumpărăturilor!
Realismul ar trebui să ne ghideze la cumpărături. Dacă suntem singuri sau avem o familie mică, în coșul nostru ar trebui să se regăsească o cantitate proporțională de alimente. Cu riscul de a merge mai des la cumpărături pentru strictul necesar, evităm astfel situațiile când burdușim căruciorul ca pentru o familie cu 5 copii când, în fapt, ajungem săptămânal la hipermarket și acasă reușim doar să ne bucurăm de micul-dejun și de cină.

supermarket-949913_640

1,3 miliarde tone de alimente aruncate anual în lume
Potrivit unor statistici europene, cantitatea de alimente care ajunge anual la groapa de gunoi, la nivel mondial este impresionantă, 1,3 miliarde de tone, în timp ce numai la nivel european se aruncă anual, în jur de 89 milioane de tone de alimente, în condițiile în care 11% din populația lumii luptă în continuare pentru a-și asigura hrana de zi cu zi.

Românii aruncă anual 2,2 milioane de tone de mâncare
România contribuie la aceste cantități cu aproximativ 2,2 milioane de tone de alimente aruncate la gunoi. De asemenea, între 30 și 50% din producția alimentară a planetei nu ajunge niciodată în farfuriile consumatorilor.