Sfaturi utile: Cele mai întâlnite greșeli atunci când bei apă minerală
Băutul apei minerale nu este un obicei atât de simplu pe cât pare. Chiar dacă știm că apa este incoloră, inodoră și insipidă în cazul apei minerale lucrurile stau altfel.
Datorită compoziției de bacterii benefice și a mineralizației, aceasta chiar are un gust, detectat de mulți consumatori. Pentru a ne bucura de acest gust și, mai ales, de proprietățile unei ape trebuie să fim atenți când o bem la un element foarte important, cum bem respectiva apă?
Apa se bea la temperatura camerei
„Obiceiul de a bea apă rece de la frigider nu este sănătos. Apa rece blochează digestia și nici nu ne permite să deosebim caracteristicile subtile ale aromei acesteia. Degustătorii rafinați susțin că apa minerală trebuie consumată la temperatura camerei”, notează dr. ing. geolog Adrian Feru în „Ghidul Apelor Minerale Naturale”.
Conform studiilor acestuia, în România, apele îmbuteliate prezintă temperaturi la sursă cuprinse între 6°C-16°C, recomandarea fiind ca apa să fie băută la temperaturi cuprinse între 11°C și 18°C.
Conform autorului lucrării, „există specialiști în gastronomie care recomandă adaptarea temperaturii în funcție de conținutul apei în dioxid de carbon, Cu cât o apă îmbuteliată conține mai mult CO2, cu atât se recomandă ca temperatura de consum să fie mai ridicată pentru a evita senzația de „explozie” percepută la nivelul cavității bucale, în momentul ieșirii gazului din apă”.
Mai mult, Adrian Feru a realizat un tabel al temperaturilor recomandate pentru consum apei minerale în funcție de nivelul de CO2.
Starea apei CO2(mg/l) Temperatura de consum recomandată
Plată 0-250 11°C-12°C
Efervescentă 250-1500 13°C
Lejeră 1500-2500 13°C-14°C
Clasică 2500-3500 15°C-16°C
Forte >4000 16°C-17°C