IMPORTANTTradițional

Sloiul de oaie, mâncarea ciobanilor încă din vremea lui Decebal

Sloiul de oaie este o mâncare tradițională din carne de oaie, una dintre delicatesele care se prepară la stână de peste două mii de ani. Ciobanii cu experiență vorbesc că rețeta, un fel de răcitură ciobănească de oaie, e păstrată încă din vremea dacilor lui Decebal.

  • Ce este sloiul de oaie
  • Ce conține sloiul de oaie
  • Cum se prepară sloiul de oaie
  • Cum se păstrează sloiul de oaie
  • Sloiul de oaie se mănâncă rece sau cald
  • Ce preț are sloiul de oaie

Ce este sloiul de oaie

Sloiul de oaie este una dintre mâncăturile tradiționale obținute la stână. Se mai numește și ”mâncarea arcaşului mongol Timur Lenk”, iar în zona Valea Frumoasă, preparatul ciobănesc nu lipsește de la nicio masă festivă, prilejuită de de nunţi sau botezuri, fie de ospeţele câmpeneşti oferite turiştilor.

Sloi de oaie: ingrediente

Sloiul de oaie conține 100% carne și grăsime de oaie: se pregătește din carne de oaie stearpă, sau de berbec, sau și din una și din alta. Cel mai adesea, ciobanii preferă să obțină sloiul din carnea a două oi: una grasă și una slabă.

Perioada în care se prepară sloiul este mai ales toamna , delicatesa de la stână fiind una dintre mâncărurile ce se consuma pe timpul iernii în satele românești. Astăzi, la târgurile de produse tradiționale, sloiul este adus mai ales de crescătorii de ovine care și prepară și vând bucate obținute după rețetele vechi, completate adesea cu condimente mai noi.

Sloi de oaie: preparare după rețeta tradițională

Carnea se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în seul propriu. Nu se pun plămânii sau oasele mari, care ar înmuia compoziţia. Bucățile de carne de oaie se țin pe foc în ceaun până conținutul acestuia scade foarte mult și se ajunge la circa 20 de litri de sloi. Dintr-o singură oaie rezultă 10 sau 12 litri de sloi. La jumătatea fierberii se adaugă sare.

Pe parcursul fierberii, dacă sloiul este prea gras, se adună şi se îndepărtează grăsimea din ceaun, iar dacă grăsimea nu este necesară, se poate aduga untură de porc. Când se desprinde carnea de pe os, se adaugă mirodeniile care, în ziua de astăzi, la rețeta adaptată, includ: ceapă tocată și/sau ardei tocat mărunt, puţin usturoi, foi de dafin şi piper. De regulă, oasele se scot din sloiul fiert de oaie.

Conținutul din ceaun se pune în vase mici de lemn sau în oale smălțuite. Ca la piftia de porc, nu trebuie să se formeze goluri de aer, iar grăsimea trebuie să acopere întreaga carne şi s-o împiedice să se altereze.

Sloi de oaie: păstrare

Sloiul se păstrează în încăperi reci sau în beciuri. Se poate depozita şi în frigider. În vremurile vechi, pe munți, sloiul se ținea în izvoare, în apă de izvor rece, înfășurat în tifon sau, mai demult, în pânză. Stratul de grăsime cu care este acoperit sloiul făceau ca preparatul să nu fie ”spălat” de gust, iar temperatura scăzută a izvorului păstrau carnea bună de consum timp de mai multe luni.

Sloiul de oaie, servit rece sau cald

Sloiul de oaie se poate consuma rece sau cald. În ambele cazuri, el se porționează cu cuțitul înainte de a fi asezonat cu garnitură sau murături. Dacă sloiul este servit rece, el merge de minune cu mămăligă sau pâine de casă și cu ceapă roșie. Când este încălzit, sloiul de oaie se consumă cu mămăligă caldă şi brânză de oaie frământată, eventual cu castraveţi acri. De precizat că mulți preferă sloiul rece pentru ca atunci când este încălzit, mirosul de carne de oaie este mai puternic.

Sloi de oaie: preț

Sloiul nu este pentru oricine și nu oricine știe să îl prepare încât produsul final să păstreze un gust de carne de oaie, înglobând arome cepei, a usturoiului, al piperului sau dafinului. La târgurile de bucate tradiționale, prețul sloiului de oaie, la porție, este de circa 10-20 de lei, iar lângă cele 100-150 de grame de sloi cald primiți și mămăligă și câteva murături.

Sursa foto: Facebook.com – La Băiatu Vesel și Neag Adrian/BĂCĂNIA