-Legislație

Șobolani ronțăind un covrig pe raftul unui Mega Image. ANSVSA – amendă de 10.000 de lei!

Șobolani ronțăind un covrig pe raftul unui Mega Image din Capitală. Imaginea a fost surprinsă de un client al marelui retailer, iar cazul a ajuns până la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care a decis să ia măsuri.

ANSVSA a amendat Mega Image, compania care deține în Sectorul 1 al Capitalei supermarketul unde au fost surprinse imagini cu șobolani printre produse alimentare.

”Existând un risc major pentru sănătatea populației, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-a autosesizat și a dispus de urgență un control la punctul de lucru al operatorului economic”, informează instituția printr-un comunicat remis vineri, 18 iunie, către FOOD-RETAIL.agrointel.ro.

Potrivit sursei citate, în urma verificărilor, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București au hotărât amendarea operatorului economic cu suma de 10.000 de lei. Magazinul și-a suspendat temporar activitatea și are obligația să efectueze temeinic operațiunile de dezinfecție, deratizare și dezinsecție (DDD) și să asigure igienizarea tuturor spațiilor de recepție, depozitare, expunere și comercializare a produselor alimentare.

Activitatea magazinului va fi reluată numai după ce reprezentanții unității vor prezenta inspectorilor DSVSA dovada realizării tuturor acestor acțiuni obligatorii.

ANSVSA, controale în toate magazinele

Conducerea ANSVSA mai informează că a dispus intensificarea controalelor care au ca tematică realizarea acțiunilor DDD de către operatorii din industria alimentară care depozitează și comercializează produse alimentare.

”În acest sens, aducem aminte că este necesară revizuirea permanentă a procedurilor DDD și plasarea de capcane pentru rozătoare la intrarea în spațiile pentru depozitarea produselor alimentare, etanșeizarea căilor de acces pentru aprovizionare la nivelul solului și menținerea închisă a ușilor depozitelor”, se mai arată în comunicat.

 Call Center ANSVSA pentru nereguli

ANSVSA reamintește tuturor cetățenilor numărul de Call-Center al instituției 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice rețea de telefonie.

Supermarketul unde s-a produs incidentul, scuze publice pe Facebook

Mega Image a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care își cere scuze clienților pentru incidentul petrecut în supermarketul din Sectorul 1, Ion Mincu.

”Ne dorim să acordăm scuze tuturor clienților noștri în urma incidentului neplăcut petrecut în magazinul nostru din Ion Mincu și să asigurăm pe această cale că intervenim frecvent în magazinele noastre cu soluții de deratizare la un interval mult mai des decât prevederile legale, mai ales că în anumite zone sunt foarte multe surse externe pe care nu le putem controla”, arată Mega Image în mesajul său.

În cadrul aceluiași text, Mega Image mai subliniază că în magazinul menționat, care se află la parterul unei clădiri vechi, ultima deratizare a avut loc în cursul zilei 15 iunie.

”Pentru că ne dorim să luăm măsuri suplimentare, am închis astăzi (16 iunie – n.r) magazinul și vom acționa cu un tratament de eradicare mai puternic. De asemenea, spațiul din magazin este și va fi în continuare igienizat după fiecare tratament pentru a asigura toate condițiile de siguranță alimentară. În prezent, analizăm soluții de izolare completă a magazinelor de sursele externe pentru a rămâne în siguranță. Vom lua toate măsurile care țin de noi și vom monitoriza în continuare magazinele noastre pentru a preveni incidente de acest fel”, se mai arată în mesajul Mega Image.