Afaceri mari și miciBani din mâncareCe și cum cumpărăm

SORIN MIERLEA, Președintele APC, ne anunță că în perioada decembrie – ianuarie cresc reclamațiile cu 170%. CUMPĂRAȚI RESPONSABIL!

Când vine vorba de cumpărături, românii ocupă un loc fruntaş, s-a zvonit la un moment dat că suntem chiar campioni la cumpărături alimentare, dar și la gunoiul pe care îl adună acestea, fiind neconsumate. Ne place să cumpărăm mult, să avem de toate: carne, lactate, brânzeturi, mezeluri, băuturi, fructe sau legume, geme frigiderul de ele. Dar ştim cu adevărat ce cumpărăm? Câte din fructele şi legumele de pe piaţă sunt produse 100% româneşti? De ce este important să primim bonul fiscal atunci când facem cumpărături din piaţă? Echipa SUPER-HRANA.RO a stat de vorbă cu Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului.

ATENŢIE la etichete, citiți cu atenție ingredientele și proveniența acestora!

Eu nu cred că este extrem de important ce tip de alimente cumpără mai mult sau mai puţin românii, ci important este ca fiecare dintre noi să cumpărăm în cunoştinţă de cauză. Trebuie să citiţi foarte bine eticheta, să vă uitaţi neapărat la ingredientele produsului respectiv şi să ţineţi minte că ingredientele sunt în ordine descrescătoare.

Dacă discutăm de fructe şi legume, mai ales în această perioadă, trebuie să le cumpărăm neeapărat din spaţii autorizate şi obligatoriu cu bon fiscal. Chiar dacă mergeţi în piaţă şi cumpăraţi orice fel de fruct, trebuie să solicitaţi bonul fiscal deoarece persoana care vinde acel produs, într-o piaţă agroalimentară autorizată, este o persoană care nu este un producător, ci un mic întreprinzător. Dacă veţi lua bonul fiscal în primul rând veţi avea siguranţa că produsul respectiv are respectată norma de pesticide şi de tot ce înseamnă chimicalele ce se regăsesc într-un astfel de produs. Dacă nu luaţi bonul fiscal, creşte şansa ca produsul respectiv să fi intrat prin contrabandă în România, din afara spaţiilor Uniunii Europene, necontrolat din punct de vedere al pesticidelor şi al îngrăşămintelor. S-ar putea să constataţi că, în loc să cumpăraţi un fruct de care să vă bucuraţi, şi să mâncaţi mai sănătos, mai ales în această perioadă a postului, ați cumpărat un cocktail de chimicale.

Referitor la ingrediente, consumatorul de multe ori nici nu se uită la ceea ce cumpără. Uneori se cumpără produse care sunt mai ieftine, dar unde ingredientele nu sunt cunoscute. Fie că se cumpără un ketchup sau un muştar, dacă fiecare consumator ar fi puţin atent şi s-ar uita pe etichetă la ingrediente şi la termenul de valabilitate, ar putea avea surprize să cumpere un ketchup care nu are roşii sau un muştar care nu are boabe.

Din această perspectivă,  indiferent de produsul pe care vreţi să îl cumpăraţi, trebuie să cereţi în primul rând bonul fiscal. Bonul fiscal reprezintă o măsură de protecţie a consumatorilor, iar de curând s-a lansat aplicaţia InfoCons, se descarcă gratuita atât pentru Android cât şi pentru IOS. Acolo se scanează codul de bare şi puteţi afla toate ingredientele, dacă produsul conţine E-uri se albăstreşte şi când daţi click pe E-ul respectiv vă explică dacă are contraindicaţii, efecte secundare sau dacă este bun pentru consumul copiilor.

Sărbătorile, factor de risc în alimentație?

Fiind perioada în care se fac cumpărături în mod excesiv, mai ales pe segmentul produselor agro alimentare, consumatorul ar trebui să fie de două ori mai atent, să nu cumpere din spaţii necorespunzătoare, să cumpere doar din spaţii autorizate, să nu cumpere carne sau produse din carne de la persoane neautorizate, deoarece s-ar putea să  găsească alimente nesănătoase care nu sunt sigure  pentru consum şi riscul de a se îmbolnăvi este ridicat. Orice tip de fructe şi de legume intră în această categorie discutată.

Dacă discutăm de castraveţii traşi în folie, pe aceştia nu îi vinde sigur un producător român, este practic o firmă care se ocupă cu asta. Putem vorbi chiar şi despre mere, în momentul în care vedem o tarabă unde sunt o mulţime de fructe exotice, iar printre ele două produse româneşti, două mere sau pere, neeapărat să solicitaţi bonul fiscal, aici nu este vorba despre un mic producător care să aibă atestat de producător pentru produsele pe care le comercializează.

În perioada decembrie – ianuarie primim cam cu 170% mai multe sesizări pe domeniul sesizărilor agro-alimentare, fructe-legume, ca şi reclamaţii spre protecţia consumatorului.

Este un procent mare, dar este îmbucurător faptul că cetăţeanul ia atitudine. Dacă nu se întâmplă asta, atunci nu va avea loc nicio schimbare în ţara noastră, dar nici în calitatea produselor pe care le regăsim la raft”, a mărturisit pentru SUPER-HRANA.RO, Sorin Mierlea, preşedinte Info Cons.

Citește și Recomandări de post de la actrița Nouria Nouri

Text: Camelia Diaconu