Metoda apicultorului: Cum testăm în magazin dacă o miere este naturală sau este contrafăcută
De multe ori atunci când cumpărăm de la supermarket miere de albine avem dubii dacă este sau nu naturală. Cum de gustat nu putem gusta, nu ne rămâne decât să ne dăm seama de acest lucru după anumite indicii. Reporterii Super-hrana.ro au stat de vorbă cu un apicultor din Mehedinți pentru a afla câteva lucruri esențiale de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați miere de albine.
“Ne putem da seama că este o miere naturală după o veche metodă, aplicată de mulți. Se ia borcanul de miere și se întoarce cu fundul în sus. În cazul în care bula aceea urcă extrem de greu în sus atunci avem de-a face cu o miere naturală. E singura metedă prin care ne putem da seama fără să gustă”, spune Vlăduți Petrică, apicultor din comuna Bălăcița, județul Mehedinți.
Dacă mulți dintre noi credeam până acum că una dintre cele mai impoartante caracteristici care indică calitatea mierii de albine este culoarea, iată că apicultorul mehedințean a demontat acest lucru.
“În funcție de culoare este foarte greu să îți dai seama de calitatea mierii. Asta ține și de altceva. De exemplu, la început când aveam ramele de pe etaj din magaziile de pe stupi noi, neouate, atunci mierea de salcâm mi-a ieșit perfect transparentă, iar acum, timpul trecând și regina urcând pe sus unde a mai ouat 2 rame, 3 rame în fiecare stup. Mierea de salcâm adunată în ramele acelea capătă o culoare mai gălbuie puțin, dar în niciun caz închisă. Deci, dacă mierea de salcâm nu este transparentă asta nu înseamnă că nu este naturală“, susține apicultorul.
Un alt aspect important pe care l-am aflat de la Vlăduți Petrică face referire la termenul de valabilitate al mierii de albine. Potrivit acestuia, mierea naturală nu are termen de valabilitate: “Pe toate borcanele de miere din comerț găsiți un termen de valabilitate de 1 an de zile, maximum 2 ani, însă eu vă spun că mierea naturală nu are termen de valabilitate“.
Apicultorul din Mehedinți ne-a vorbit și despre procesul de zaharisire a mierii de albine, dar și despre ceea ce putem face pentru a readuce mierea la forma inițială.
“Zaharisirea sau cristalizarea, cum i se mai spune, este un proces absolut natural și diferă în funcție de sortimentul de miere. O miere naturală de salcâm ține și 3 ani fără să se zaharisească. Mierea polifloră ține o lună până să înceapă să zaharisească. Mierea de rapiță în maximum 5 zile e zaharisită, se face exact ca untura. Ca să revină la forma inițială, puteți pune borcanul de miere zaharistă pe calorifer, dar niciodată în apă fiartă. O temperatură de peste 40 de grade o face pe miere să-și piardă calitățile“, spune acesta.