Varza albă, cea roșie, ardeii gogoșari și conopida se găsesc la tot pasul în această perioadă a anului, colorând gustul toamnei
Varza și conopida murată sunt cele mai consumate murături de către români. Sarmalele românești nu ar avea același gust, dacă nu ar fi învelite într-o foaie de varză murată din timp și sărată exact atât cât trebuie. Chiar dacă nu este sezonul verzei murate, totuși conopida și gogoșari sunt numai buni în această perioadă pentru a pregăti conservele de toamnă. În mod sigur toamna nu ar avea același gust dacă nu s-ar fi inventat gogoșarul și conopida murată.
Georgeta Florea, un veritabil „Om din spatele gustului de toamnă” cultivă de mai bine de 15 ani o suprafață de un hectar de legume în comuna Bărbulețu, județul Dâmbovița. În fiecare zi legumicultoare se trezește dis-de-dimineață culege legumele coapte și se pregătește să meargă la taraba ei din piața Obor, unde îi așteaptă pe bucureșteni cu cele mai proaspete legume, cultivate în mod natural.
”Avem un hectar de grădină pe care o cultivăm cu varză albă, roșie, ardei capia, gogoșari, dovlecei, țelină și conopidă. În afară de legume mai avem și o mică livadă de meri. Când se termină legumele venim cu merele la tarabă. Totul se cultivă în mod natural, nu folosim îngrășăminte chimice sau substanțe împotriva bolilor și dăunătorilor. Utilizăm doar gunoi de grajd pe post de îngrășământ și diverse macerate din plante pentru a proteja legumele”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Georgeta Florea.
Producție slabă de conopidă
Condițiile climatice din acest an au redus aproape de jumătate producțiile de legume și implicit au redus și veniturile legumicultorilor.
”Conopida este slab calitativă anul acesta, avem o producție mult mai slabă decât cea de anul trecut, căpățâna de conopidă este mult mai mică din cauza lipsei de precipitații, iar din cauza căldurii, în loc să aibă o culoarea alb imaculat, este toată galbenă. Nu este stricată, dar cumpărătorii se feresc să cumpere conopidă galbenă crezând că este veștedă. Eu îi îndemn pe toți să rupă o bucată din conopidă și să vadă că nu este veche, ci pur și simplu îngălbenită de la soare”, ne-a spus producătoarea de legume.
La taraba din piața Obor a legumicultoarei Georgeta, un kilogram de conopidă se vinde la prețul de 3,5 lei.
Varza albă bună de murat în luna octombrie
Pentru a fi bună de murat, varza albă mai are nevoie de cel puțin o lună. Ce se găsește acum la tarabe este numai bună pentru salată.
”Încă nu este vremea să băgăm varză la murat. Varza mai are nevoie de timp pentru a forma foi numai bune de făcut sarmale. Ce avem acum la tarabă este bună pentru salată sau varză călită. Ca să ne dăm seama că varza cumpărată e proaspătă, foile de la suprafață trebuie să fie ferme, cum zicem noi legumicultorii, să curgă apa din ea, iar cotorul nu trebuie să aibă culoarea maro, pentru că asta îți indică faptul că varza a fost culeasă cu multe zile în urmă”, ne-a vorbit tanti Georgeta, despre cum recunoaștem o varză proaspătă și când este perioada optimă în care ar trebui să punem varză la murat.
Tanti Georgeta vinde varza albă cu 1,5 lei kilogramul și varza roșie cu 3 lei kilogramul.
Varza roșie extrem de gustoasă și în salată, nu doar la murături
În tradiția culinară a poporului român, varza roșie este folosită de obicei la murături, astfel că gospodinele din toată țară, odată venită toamna umplu gogoșari cu varză roșie și îi bagă la murat, pentru a se bucura de gustul lor lângă o porție generoasă de carne de porc la masa de Crăciun. Legumicultoarea Georgeta recomandă însă varza roșie și la salată, datorită beneficiilor pe care le aduce organismului consumul de varză roșie crudă.
”Varza roșie este foarte bună în salată simplă sau adăugând și un morcov proaspăt. Varza roșie conține vitamina C, fibre, vitamina K, vitamina B6, potasiu, calciu, fier și magneziu. Bunica mea spunea că o salată de varză roșie pe zi te ajută să ai vederea bună și te ferește de răcelile de toamnă. Noi consumăm mai degrabă salată de varză roșie, decât cea de varză albă”, ne-a mărturisit dâmbovițeanca.
Gogoșarul este mai slab calitativ decât în alți ani
Temperaturile ridicate au făcut ca ardeii gogoșari să ajungă la maturitatea de recoltare mult mai devreme decât în mod normal, ceea ce a condus la obținerea unor ardei slabi din punct de vedere calitativ.
„Gogoșarul este slab calitativ anul acesta, din cauza faptului că la noi în zonă am avut și temperaturi ce depășeau 40°C. Căldura a copt gogoșarii mult mai repede. La început de septembrie am strâns mare parte din producție, când în mod normal recoltam gogoșarii la sfârșit de septembrie, început de octombrie. Fiind foarte cald au ajuns destul de repede la maturitate și nu a avut suficient timp pentru a se dezvolta. Dacă în alți ani intrau 4-5 ardei la un kilogram, acum pui și 10-14 ardei ca să faci un kilogram”, ne-a explicat legumicultoarea din județul Dâmbovița.
Gogoșarii de la taraba legumicultoarei Georgeta din piața Obor se vând cu 3,5 lei kilogramul.