Ce și cum cumpărămEMISIUNE RTVHrana pe secțiuniSpecialVideo

VIDEO: Un vin de calitate trebuie să fie neapărat scump?

O întrebare la care mulţi dintre noi găsim cu greu răspunsul, fie pentru că ne-am confruntat de-a lungul timpul cu experienţe nu tocmai plăcute atunci când vine vorba de vinuri ieftine şi scumpe deopotrivă, fie pentru că nu avem clar definit modul în care se formează preţul unui vin, nereuşind să înţelegem ce face ca un vin să fie ieftin şi altul scump.

Pentru că sunt întrebări la care găsim mai greu răspunsul, Super-Hrana a stat de vorbă cu Gabriel Roceanu, manager la Crama Oprişor, care ne-a vorbit despre felul în care se face alegerea vinului şi care sunt atributele care formează preţul unei sticle de vin.

Alegerea vinului din supermarket

Cum supermarket-ul a devenit principala sursă de procurare a hranei omului modern, tot din supermarket am ajuns să ne procurăm şi vinurile. Atunci când cumpărăm un vin de pe raft trebuie să fim atenţi la etichetă, la tipul vinului pe care vrem să-l consumăm şi la asocierile gastronomice la care se pretează vinul respectiv.

”Lumea vinului este fascinantă pentru că poate dezvolta poveşti şi păreri, dar în acelaşi timp fiecare dintre noi avem gusturi şi păreri diferite. Momentul alegerii vinului îl putem împărţi în două faze importante: ne află în faţa unui raft (atunci când decidem noi ce vin cumpărăm) sau ne aflăm într-un restaurant în care interacţionăm cu cel care ne oferă vinul. Atunci când ne aflăm într-un supermarket sau într-un magazin de vinuri, ne aşteptăm ca ceva să ne garanteze vinul de pe raft. Trebuie să ne uităm la etichetă, dacă o cunoaştem, dacă nu o cunoaştem, dacă am avut experienţă cu acel vin în trecut, dacă ne-a plăcut, dacă ne-au povestit prietenii, dacă am citit ceva despre vinul respectiv şi în funcţie de asta alegem. Poate să fie şi o experienţă nouă – suntem fascinaţi de încercări noi şi ne uităm la vinul pe care îl considerăm impresionant în funcţie de momentul de consum”, a declarat pentru Super-Hrana Gabriel Roceanu, manager la Crama Oprişor.

DSC_0484-001

Vinul recomandat de ospătar sau de somelier

Situaţia se schimbă puţin în ceea ce priveşte atitudinea noastră faţă de vin atunci când ne aflăm într-un restaurant sau în locaţiile în care se consumă vin recomandat de către locaţie în sine (prin arhitectură, stil, prestigiu sau gastronomie), sau când alegem un vin la recomandarea ospătarului sau a somelierului.

”Aici sentimentul fiecăruia dintre noi este că primim garanţia calităţii acestui vin de la cel care ne recomandă. Căutăm relaxare, căutăm siguranţa de a avea un vin de calitate, ori de pe raft prin propria alegere, ori atunci când suntem în restaurant”, a adăugat specialistul de la Crama Oprişor.

Preţul este dat de complexitate, armonie şi echilibru

Există o sumedenie de atribute care construiesc valoarea unui vin printre care şi preţul.
”Este foarte important preţul, pentru că nu numai la vin, dar şi la alte produse, după ce le consumăm, ne punem întrebarea: îşi merită banii sau nu? Orice vin are valoarea lui, din punctul nostru de vedere, al Cramei Oprişor. Preţul vinului depinde în primul rând de la complexitate, echilibru şi armonie. Totul pleacă de la culesul strugurilor (volumul de recoltă la hectar) şi depinde de traseul vinului în cramă, de la must până când este îmbuteliat. Unele vinuri sunt maturate la baricuri şi atunci valoarea lor creşte, altele sunt vinuri tinere, care se îmbuteliază şi se consumă rapid, cu o valoare mai scăzută”, a explicat specialistul.

Vinul de calitate nu este sinonimul vinului scump

Chiar dacă credeai asta până acum, trebuie să ştii că a cumpăra un vin bun nu este sinonim cu a cumpăra un vin scump, există şi variante de vin pe piaţă, ceva mai ieftine şi de o calitate excepţională.

”Evaluarea unui vin se face în funcţie de evaluarea momentul şi ambianţa de consum, a aşteptărilor pe care le avem. Bineînţeles că un vin recomandat a fi consumat la un picnic în aer liber este diferit ca preţ faţă de un vin pe care îl recomandăm într-o asociere gastronomică sofisticată. Există vinuri care se consumă pe parcursul unei zile în aer liber, iar alte vinuri se consumă în cantităţi mult mai mici. De aici intervine şi valoarea fiecărui vin. Conceputul nostru de branding la Crama Oprişor este integrat coerent. Un brand anume conţine acelaşi nivel de complexitate a vinului şi atunci preţul este la fel în interiorul brandului de vinuri. Bineînţeles că tot ceea ce este legat de complexitatea şi de vârsta vinului conduce la construcţia preţului şi, bineînţeles, a segmentului căruia i se adresează”, a declarat pentru Super-Hrana Gabriel Roceanu, manager la Crama Oprişor.