Busuiocul verde vs. busuiocul violet. Care este mai bun, mai sănătos?
Busuiocul verde sau busuiocul violet. Ambele varietăți de Ocimum basilicum L. sunt disponibile pe piață, așa că te poți întreba care busuioc este mai aromat sau mai bun pentru sănătate.
CUPRINS
Busuiocul – plantă sacră în India
Busuiocul este una dintre cele mai importante plante sacre din India. Acasă, dacă spațiul permite, un loc aparte ocupă un ghiveci cu 2-3 arbuști de busuioc. Dimineața, femeile din India efectuează un ritual special în fața plantei pentru a asigura bunăstarea. Se crede că busuiocul vindecă bolile infecțioase, iar în India este folosit și pentru dezinfectarea apei.
În țările noastre, busuiocului nu i se acordă o astfel de onoare, de obicei este folosit pur și simplu ca un condiment pentru mâncare, fiind utilizate și pentru băuturi.
Există câteva zeci de soiuri de busuioc, fiecare având propriile sale caracteristici. Cu toate acestea, toate sunt de obicei împărțite în două grupuri – busuioc cu frunze verzi sau busuioc cu frunze violet.
Busuiocul verde: la ce se folosește
Busuiocul verde este popular în Europa: Italia, Franța, Grecia, Bulgaria. În aceste țări, se adaugă de obicei la salate și la gustările reci. Bucătarii apreciază această plantă pentru aroma sa rece de mentă și gustul subtil răcoritor.
Busuiocul este ingredientul principal în sosul pesto italian. Frunzele verzi se potrivesc bine cu roșii și brânză. Busuiocul este adăugat la mâncărurile fierbinți chiar la sfârșitul gătitului, altfel își pierde rapid aroma delicată. Busuiocul, combinat cu paăel, cimbru și mentă, poate sta la baza unui buchet parfumat pentru multe preparate din pește și carne de pasăre.
Busuiocul violet: la ce se folosește
Gustul de busuioc violet este mult mai bogat și mai aspru. Dar îl face și un condiment de neînlocuit al bucătăriei caucaziene și asiatice. Adăugați busuioc la orice fel de mâncare din carne, carne de pasăre, legume, brânză. Busuiocul verde este rar vândut în Caucaz. Busuiocul mov este mai potrivit pentru preparatele picante.
În Uzbekistan și Azerbaidjan, se prepară ceai aromat cu busuioc, care, atunci când este adăugat la feliile de lămâie, capătă o culoare roz deschis.
Busuiocul: beneficii pentru sănătate
Compoziția ambelor tipuri de busuioc este aproape aceeași. Planta este bogată în vitaminele A, C și K, aceasta din urmă fiind deosebit de importantă în menținerea funcției de coagulare a sângelui și joacă un rol important în metabolismul țesutului conjunctiv. Busuiocul ajută la întărirea sistemului imunitar, oferă rezistență împotriva microbilor și ciupercilor, stimulează digestia și combate paraziții intestinali.
Busuiocul poate face față aproape tuturor bolilor cavității bucale. Frunzele proaspete, dacă sunt mestecate, ucid până la 100% din bacteriile din gură, împrospătează respirația, tratează amigdalele, au efecte astringente asupra gingiilor și previn dezvoltarea bolii parodontale.
Atât busuiocul mov, cât și cel verde sunt afrodisiace și sunt potrivite pentru ambele sexe. Asigurați-vă că includeți câteva feluri de mâncare cu acest condiment în meniul romantic de seară.
Uleiurile esențiale și antioxidanții prezenți în plantă luptă eficient împotriva radicalilor liberi, făcând busuioc un bun ajutor în păstrarea tinereții.
Care busuioc este mai sănătos
Principala diferență dintre busuiocul verde și cel violet a fost analizată. Oamenii de știință cred că busuiocul violet este mai sănătos. Datorită culorii sale bogate, are un conținut ridicat de antioxidanți. Frunzele mov obișnuite protejează celulele organismului de cancer.
Cine nu trebuie să consume busuioc
Busuiocul este un condiment cu o aromă bogată și un puternic efect de vindecare. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie consumat în exces de către femeile însărcinate și de mamele care alăptează, precum și de persoanele cu diabet și boli ale sistemului nervos central.