Ministrul Mediului, Tanczos Barna: ”Știu ce gust are un baton făcut din viermi, prefer să rămân la carnea de vită”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu agreează ideea de a consuma preparate din insecte și a mărturisit că, deși știe ce gust are un baton de proteină făcută din viermi, preferă să rămână la carne.
Ministrul Mediului a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri – 10 martie, la Sfântu Gheorghe, după ce a spus ca va merge la Bruxelles, la data de 16 martie, unde va milita ca regulile discutate la nivelul Uniunii Europene, de reducere a animalelor din ferme, să nu afecteze fermierii români.
Tanczos Barna: ”Eu chiar ştiu cum arată un baton de proteină făcută din viermi, ştiu ce gust are”
Consumul de insecte, vine ca o alternativă la consumul de proteine din carne obținută prin creșterea animalelor, însă discuțiile sunt unele aprige având în vedere că unele țări, ca și fermieri din UE, nu sunt de acord cu aceste schimbări.
Nici ministrul Tanczos Barna nu a părut prea încântat de fermele de viermi vizitate în urmă cu un an, în Franța.
Potrivit Agerpres, oficialul a afirmat că preferă să rămână la carnea de vită și că speră că va putea găsi un echilibru pentru a nu fi afectat nici mediul înconjurător, dar nici producătorii locali.
„Mă număr printre persoanele care au văzut ferme de viermi. Preşedinţia franceză ne-a dus în vizită la o fermă de viermi acum un an de zile, un an şi jumătate. Spre deosebire de domnul Daea, eu chiar ştiu cum arată un baton de proteină făcută din viermi, ştiu ce gust are, nu are nicio diferenţă, nici la aspect, nici la gust faţă de batonul de proteină. Sunt un om curios din fire şi mănânc orice este comestibil, gust de fapt, orice este comestibil”, a spus ministrul de resort.
Carnea de vită, preferata ministrului Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a menționat că preferă carnea de vită, chiar dacă a gustat chiar și în Asia mâncăruri tradiționale din insecte.
”Şi în vizitele mele prin Asia am gustat inclusiv astfel de mâncăruri tradiţionale din zona respectivă. În ciuda acestor experienţe, prefer să rămân la carnea de vită, porc mănânc mai rar, dar carnea de vită îmi place în mod deosebit şi cred că putem găsi acel echilibru prin care să nu afectăm nici mediul înconjurător şi să putem să mâncăm în continuare mâncăruri normale, sănătoase, de gen carne de vită, carne de pui, carne de porc în detrimentul noilor invenţii de batoane de proteină din viermi”, a conchis ministrul Tanczos Barna.
Insectele comestibile în UE sunt: larva gândacului de bălegar, viermele de făină, lăcusta migratoare, greierul domestic
Amintim că larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus) poate fi acum consumată, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman, iar Comisia Europeană a dat undă verde comercializării.
Pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt: viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.