Ordinea în care se pune carnea pe grătar
Ordinea în care se pune carnea pe grătar. Fie că este vorba despre carnea de vită, de ceafa de porc, de mici, de pește sau de cârnați, fiecare carne își are locul ei pe grătar. Este bine de știut în ce ordine se pun cărnurile pe grătar pentru a reuși să vă bucurați de preparate gustoase, dar și calde, care nu se ard.
Secretul unui grătar reușit stă și în varietatea preparatelor. Cei mai mulți așează toată carnea în același timp și apoi, la final, se trezesc, că fie unele preparate s-au ars, fie sunt deja reci când altele încă nu s-au făcut.
Citiți și: De ce e bine să freci grătarul cu ceapă
Prima carne care se pune pe grătar
Ordinea în care se pune carnea pe grătar ține în primul rând de timpul de care are nevoie fiecare pentru a se pătrunde bine și a se prăji corect. Astfel, se începe de obicei cu carnea care are nevoie de mai mult timp pentru a se face pe grătar. Vorbim aici despre bucățile de carne de vită sau de carne de porc fără grăsime, precum mușchiulețul.
Urmează cărnurile de porc cu grăsime – ceafă de porc sau coastele mai grase. Acestea au nevoie de un timp mediu pentru a se face pe grătar pentru că părțile de grăsime se topesc frumos atunci când este mult jar încins.
După carnea de vită sau de porc, se vine pe grătar cu carnea de pui sau cu frigăruile de pui. Aceasta are nevoie de un timp mai scurt de preparare, mai ales facă este vorba despre pulpe dezosate sau de piept de pui feliat. Dacă pieptul este întreg, el se crestează pentru a fi mai bine pătruns de căldura grătarului.
Următoarea carne care se pune pe grătar sunt micii și cârnații proaspeți, care pot da gust și altor preparate de pe grătar. Atât micii, cât și cârnații se prăjesc cel mai repede și riscul să se ardă este ridicat. Ei nu au neovie de dun jar foarte încins, ci de o temperatură potrivită, care să permită frigerea la interior. Atât micii, cât și cârnații trebuie întorși de mai multe ori.
Ultima carne care se pune pe grătar
Ultima carne care se pune pe grătar este peștele. Acesta se prăjește când pe grătar nu mai sunt alte preparate întrucât acestea pot lua gust și aromă de la pește. Mai mult, pește se face foarte repede, așa că va fi un deliciu să fie servit cald, împreună cu celelalte preparate ce au fost făcute pe grătar înainte.
Dacă faceți și legume la grătar, se recomandă ca acestea să se facă separat de carne, pentru a nu lua gust. Fie utilizați un alt grătar, fie alocați o zonă separată pentru legume, având grijă să le pregătiți când se prăjesc cărnuri care nu au miros și gust puternic (mici, cârnați, pește).