Brânza pentru grătar sau halloumi – specialitatea cipriotă căreia trebuie să-i faci loc printre micii și cârnații fripți în acest weekend
Brânza pentru grătar sau halloumi este specialitatea cipriotă, produsă și în România, disponibilă într-o ofertă bogată a comercianților. Semn că românii au început să prindă gustul delicateselor mediteraneene.
Preparatele delicioase și totodată sănătoase înlocuiesc în ultimii ani mâncărurile greoaie, de cele mai multe ori asociate greșit din bucătăria tradițională autohtonă. De șapte ani, fabrica din Fetești, județul Ialomița, a producătorului de produse lactate Five Continents realizează „Brânza pentru grătar Borcea”.
Nu se topește
Ați auzit bine! Există un sortiment de brânzeturi care poate fi pus pe grătar fără să se topească, exact precum „voioșii” mititei sau cârnăciori. Diferența o face faptul că organismul tolerează și asimilează mult mai ușor brânza friptă.
Halloumi, produs doar în Cipru
„Produsul nostru respectă întocmai rețeta delicatesei halloumi, specifică Ciprului sau Greciei. Rețeta s-a propagat și în țările arabe din bazinul mării Mediterane, însă Cipru deține dreptul de a utiliza această denumire, în restul lumii fiind găsită sub diverse alte denumiri. Noi i-am spus simplu, „Brânză pentru grătar” pentru că așa se gătește”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Eduardo Khalil, manager al producătorului Five Continents.
Anul acesta, pe piață a mai apărut un produs similar, „Delicii calde la grătar”, lansat de compania Hochland, semn că pe piața din România există o cerere pentru astfel de produse. În rest, pe rafturile raioanelor de brânzeturi, comercianții se întrec în oferte de halloumi, numele brânzei pentru grătar produsă exclusi în țara de origine, Cipru.
Se pot adăuga frunze de mentă
Înainte de a fi gătită, brânza pentru grătar trebuie spălată pentru a înlătura excesul de sare. „Pot fi adăugate frunze de mentă sau alte condimente, dar cel mai indicat este să fie pusă direct pe grătar. Poate fi servită ca aperitiv sau la micul dejun”, ne-a mai spus Eduardo Khalil, de la Five Continents.
De asemenea, producătorul Hochland sugerează ca noua brânză din gama Delicii Calde să fie gătită direct pe grătar, timp de 4-5 minute, specialitatea completând cu succes orice meniu de grătar, alături de carne, legume sau salate.
„Brânza pentru grătar este mai tare, astfel încât atunci când este expusă la temperaturi ridicate să nu se topească. Secretul constă în încălzirea puternică, în prealabil a suportului pentru gătit. În mod normal, acest sortiment se gătește la grătar pe cărbuni, dar poate fi folosit și unul pe gaz, electric sau tigaie. Acestea trebuie să fie bine încinse înainte, iar contactul trebuie să fie de scurtă durată, câteva minute, altfel, va avea un gust ars. Sub nici o formă nu se adaugă ulei”, ne-a spus Eduardo Khalil.
În rețeta originală, veche de aproximativ 1.000 de ani, grecii din Cipru utilizau frunze de mentă pentru a da aromă brânzei halloumi, dar și pentru a conserva produsul. Rezistența la temperaturi înalte este obținută în timpul procesului de fabricație, când cheagul este încălzit, înainte de a fi așezat în formă și apoi pus în saramură.
Perfectă pentru salate
Astfel, se obține o brânză gumată, care câmd este gătită devine ușor elastică. Textura moale și gustul asemănător cu cel am brânzei mozzarella, din Italia, o fac perfectă pentru salate.
Un calup de 250 de grame de brânză pentru grătar de la Five Continents costă aproximativ 16 lei, în timp ce pentru același gramaj, halloumi poate ajunge și la 30 de lei.
foto: fabricadelapte.ro, greeningofgavin.com, littlebitesofeverything.com