În spatele etichetei

Cum se produce apa minerală ”cu bule”. Apa este „păcălită” pentru a accepta adaosul de dioxid de carbon

Mulți dintre noi asociază apa minerală cu apa minerală carbogazoasă, acidulată. În realitate, apa minerală poate fi plată sau carbogazoasă.

Cea din urmă poate avea adaos de dioxid de carbon obținut în mod natural, cum e cazul Borsec sau CO2-ul poate fi adăugat de producător printr-un procedeu care poate părea banal.

Apa are memorie

În realitate, operațiunea ascunde o serie de informații puțin cunoscute despre apă.

Sorin Iordăchescu
Sorin Iordăchescu

Apa are memorie. Este dovedit științific. Fiecare apă „știe” ce elemnte o pot completa și ce elemente nu își găsesc locul în compoziția ei. Dacă avem o apă minerală plată și vrem să o carbogazificăm atunci trebuie să o „păcălim”. Sună fantezist, dar exact asta se întâmplă”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Sorin Iordăchescu, director executiv al companiei Apollini, cre produce brandul Perenna.

Temperatura e scăzută aproape de pragul îngheţului

Astfel, în procesul de îmbogățire cu CO2, temperatura este scăzută până aproape de pragul înghețului, acesta fiind momentul când apa își pierde „memoria” și poate fi aditivată fără să respingă noul element.
Când temperatura revine la normal și îi revine memoria, apa începe să elimine CO2-ul. De aceea bulele din apă se ridică la suprafață. Acesta este de fapt motivul pentru care atunci când o sticlă de apă minerală carbogazoasă este deschisă scoate binecunoscutul fâsâit”, ne-a explicat Sorin Iordăchescu.

În cazul apelor minerale îmbogățite cu CO2 în mod natural, producătorii pot opta pentru eliminarea dioxidului de carbon, pentru a obține apă plată, neacidulată, procedura fiind inversată prin creșterea temperaturii. Acest lucru duce la eliminarea totală sau parțială a dioxidului de carbon.