VIDEO: Mezelurile pentru copii – ce conțin și de ce sunt ele mai bune pentru cei mici?
Mezelurile pentru copii sunt o apariție nouă la rafturile din supermarket și sunt doar câțiva producători care au decis să vină pe piață cu produse special create pentru nevoile nutritive ale celor mici. Despre această nouă tendință, dar mai ales prin ce se deosebesc mezelurile pentru copii față de restul preparatelor din carne, am discutat cu Florin Lupu, director general Perutnina România.
Poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă un părinte este să aleagă cu grijă ce pune în farfuria copilului. Este și motivul pentru care Florin Lupu și echipa sa de la Perutnina România au creat brandul Pepe de mezeluri dedicate celor mici. ”Când cumpărăm mezeluri pentru copii trebuie să citim eticheta. Și nu doar să o citim, ci și să comparăm un produs cu altul și când citim o etichetă, să înțelegem exact ce conține acel produs. Este bine de știut că pe etichetă, ingredientele sunt scrise în ordine descrescătoare, cu ponderea pe care o au”, ne explică antreprenorul.
Părinte la rândul său, Florin Lupu le recomandă mamelor și taților să aleagă pentru cei mici doar produse care au conținut de carne și nu de carne procesată mecanic. ”Noi am dezvoltat în cadrul companiei o categorie de produse dedicate copiilor. Gama Pepe. Și am făcut acest lucru din două motive: în primul rând pentru că eu, ca părinte, nu aveam ce să aleg când mergeam la cumpărături pentru familia și copilul meu. Și apoi am văzut o nișă, o piață aproape inexistentă”, vorbește directorul Perutnina despre cum s-a născut ideea unor preparate din carne pentru copii.
Fără coloranți, fără gluten și cu conținut minim de sare
La baza produselor dedicate celor mici stă selecția atentă a materiei prime. ”În primul rând, materia primă este mult mai atent selecționată. Avantajul nostru ca și companie producătoare este că avem totul integrat: avem fermele noastre, abatorul nostru. Controlăm tot, nu luăm materie primă. Apoi am încercat să nu folosim coloranți, să facem produsele fără gluten și, de vreo șase luni, am redus procentul de sare al preparatelor noastre. Aceasta este o mare problemă: sarea. Nu avem glutamat de sodiu, care îți dă o poftă, face produsul mai delicios și nu în ultimul rând, ne-am concentrat să ne facem produsele cât mai atractive pentru copii. Și nu doar pentru ei. Ci și pentru părinți. Și le-am făcut fără membrană. Avem crenvurști de pui – cu 82% carne și fără membrană”, explică antreprenorul prin ce se deosebește gama Pepe de restul mezelurilor din magazine.
Fără carne de porc, slănină sau șoric
Referitor la tipul de carne recomandat copiilor, Florin Lupu crede că este nevoie de echilibru în alimentația celor mici. ”Cred că un copil are nevoie de toate tipurile de carne, dar trebuie să fim atenți la cantități. Este de preferat carnea de pui sau de curcan. Noi în produsele pentru copii nu folosim carne de porc, slănină sau șoric”, mai spune directorul Perutnina România.
Ca și tendință de piață, Florin Lupu spune că prin direcționarea unui produs către consumul copiilor, producătorul trebuie să fie atent automat și la calitate. Iar în cazul mezelurilor Pepe, atât ideea, cât și rețetele și branding-ul au făcut ca produsele gândite în România să fie acum comercializate în multe alte țări din Europa.