Hrana ca stil de viațăInteligență culinarăLa dietă

Foame emoțională sau foame fizică? Cum facem diferența

Senzaţia de foame nu este reală si se menifestă doar atunci când trăiţi emoţii intense, de cele mai multe ori negative? Plictisiți, triști sau chiar supărați, aveți tendința permanentă de a ronțăi ceva? Echipa SUPER-HRANA.RO vă învață să faceți diferența între foamea emoțională și foamea fizică!

Care sunt simptomele mâncatului emoţional?

Pentru a putea distinge foamea fizică de cea emoţională trebuie să încercaţi să vă cunoaşteţi corpul, iar înainte de acţiona sub forma impulsului de moment, încercaţi să faceţi o evaluare, pentru a găsi cauzele.

Vă este foame de orice, sau mai mult poftă de un anumit preparat? Dacă este vorba doar de poftă atunci răspunsul vine din starea emoţională. Dacă foamea apare brusc, iar senzaţia este înlăturată doar cu ajutorul unui aliment, din nou este vorba doar de foame emoţională. Dacă ați mâncat pe săturate și peste două ore, iarăși vă e foame… ei bine, tot emoțiile negative sunt de vină. Iar când spunem emoții ne referim la stări de: tristețe, plictiseală, stres, oboseală, deprimare, depresie.

Cum scăpaţi de foamea emoţională? 

Relaxaţi-vă!

Atunci când simţiţi nevoia să mâncaţi doar pentru că sunteţi stresaţi sau supăraţi, trebuie să vă faceți timp pentru relaxare. Încercaţi să nu vă mai gândiţi la motivele care vă provoacă să mâncați şi încărcaţi-vă cu energie pozitivă din altă activitate pe care o preferaţi.

Faceţi mişcare!

Exerciţiile fizice vă obosesc, dar vă ajută să vă liniştiţi şi vă îmbunătăţesc starea de spirit, în felul acesta veţi uita să mâncaţi pe fond nervos.

Odihniţi-vă!

Lipsa orelor de somn adecvate vârstei poate fi un motiv în plus pentru mâncatul pe fond nervos. Așadar, odihniți-vă suficient!

Stabiliţi-vă meniul pentru toată ziua!

Nu săriţi peste mesele principale din timpul zilei şi programaţi-vă întotdeauna meniul pentru a doua zi, având grijă ca acesta să includă mereu gustări diversificate.

Ca şi soluţie alternativă, pentru calmarea stărilor de foame emoțională alegeți totdeauna alimente ușor de ronțăit, dar sățioase: migdale, nuci, măsline, biscuți din cereale integrale, bucățele de fructe și legume, iaurturi și lactate cu conținut redus de grăsimi.

Citește și Slăbim cu fructe deshidratate?

Text: Camelia Diaconu