“Scrumbia de Dunăre afumată” cere atribuirea Indicației Geografice Protejate de către Uniunea Europeană
Scrumbia de Dunăre afumată a pornit spre Bruxelles, odată cu dosarul de atribuire a Indicației Geografice Protejate pentru produsul „Scrumbie de Dunăre afumată”, transmis la Uniunea Europeană de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Prin politica de calitate bazată de schema de certificare IGP-DOP-STG, Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene contribuie la promovarea produselor agro-alimentare europene, transmițând consumatorilor renumele unor indicații geografice.
Ce înseamnă IGP – Indicație Geografică Protejată?
Se poate cere pentru un produs agro-alimentar recunoașterea ca produs IPG, dacă îndeplinește 4 condiții: (1) este originar dintr-o anumită regiune, loc specific sau țară; (2) posedă o calitate specifică, reputație sau alte caracteristici atribuite originii geografice; (3) se admite ca materiile prime folosite să provină și din afara ariei geografice definite; (4) anumite operații ale procesului de producție, cum ar fi: ambalarea, congelarea, depozitarea etc., pot avea loc în afara ariei geografice definite.
Daniel Buhai, reprezentantul Asociației RO-PESCADOR, grupul aplicant care a depus dosarul pentru obținerea certificării europene IGP, spune: “Reușita noastră de a obținea recunoașterea ca produs IGP va fi și reușita gastronomiei românești. Suntem bucuroși că “Scrumbia de Dunăre afumată” a ‘pornit’ pe calea consacrării pe masa consumatorilor europeni. Este un produs de calitate specific și reprezentativ pentru tradiția culinară locală. Ne bucurăm, echipa RO-PESCADOR împreună cu echipa MADR și specialiștii organismului național de certificare CERTIND S.A, că am făcut acest pas înainte.”
Scrumbia de Dunăre afumată. un produs de calitate, tradițional
„Scrumbie de Dunăre afumată” este un peşte întreg, de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare, uniformă pe toată suprafaţa, cu textură suculentă, gust de peşte afumat, uşor sărat, consistenţă onctuoasă. Datorită metodei de prelucrare, inițial produsul are un gust dulce, după care se simte un gust sărat și ușor acrișor.
Scrumbia de Dunăre este capturată sezonier, într-un areal geografic delimitat al Dunării la vărsare, exemplare doar cu o greutate mai mare de 250 grame; Scrumbia de Dunăre eviscerată, este zvântată, afumată la rece numai cu rumeguș de lemn de esenţă tare, răcită și maturată, iar în final ștearsă bucată cu bucată. Produsul este ambalat și etichetat gata de consum.
Gustoasă și sănătoasă, Scrumbia de Dunăre e bogată în acizi grași Omega-3 și Omega-6
Scrumbia de Dunăre migrează din Marea Neagră în Dunăre pentru reproducţie, din luna martie până în luna august, perioadă în care se efectuează şi captura. Scrumbiile capturate din Dunăre
sunt foarte bogate în grăsimi (Scrumbia de Dunăre este cel mai bogat peşte în grăsimi, la nivelul ei de mărime), conțin acizi grași Omega-3 şi Omega- 6, datorate ciclului biologic al Scrumbiei de Dunăre.
Foto: Facebook.com/Cherhana Vama Veche