Cele mai proaspete fructe de mare sau cel mai proaspăt pește. Ghid de recunoaștere!
Românii au prins gustul fructelor de mare sau al peștelui de apă sărată, în special datorită specialităților consumate în concedii. Mulți au vrut să gătească și acasă preparate similare și astfel s-a creat o cerere. Din păcate, oferta se bazează în multe cazuri pe produse congelate, acestea putând avea o anumită vechime care le alterează gustul autentic. În București, de exemplu, există doar două locuri de unde consumatorii de fructe de mare sau pește le pot achiziționa proaspete.
Fresh vs. congelat
„Fructele de mare sau peștele proaspăt de apă sărată, vorbim de specii din Marea Egee sau Mediterană sunt aduse fie din Grecia sau Italia. Majoritatea sunt cumpărate de la pescari eleni. Produsele sunt aduse în compartimente de polistiren, acoperite cu gheață. Drumul durează câteva ore și astfel preparatele sunt fresh. Produsele congelate, însă, în crustă de gheață sunt aduse din Indonezia, Thailanda sau Taiwan și pot avea o anumită vechime. Atunci când consumăm produse proaspete ne bucurăm de un gust intens, aroma aceea marină și o textură diferită, mai fermă. Cele congelate au o textură încrețită, mată iar la unele preparate se pot observa și pete”, ne-a explicat Chef Marian Bădițoiu, maestrul culinar al restaurantului Messa, din București.
Atenție la produsele dezghețate și vândute drept proaspete!
În Capitală, de exemplu există doi comercianți care aduc fructe de mare proaspete sau pește de apă sărată din Grecia sau Italia, rețeaua Metro și Raionul de pește din piața Dorobanți. Pentru a da mai multă autenticitate, există anumite magazine care au în ofertă astfel de produse congelate, desfăcute și așezate pe gheață ulterior. Din acest motiv trebuie să fim atenți la o serie de detalii, care arată cât de proaspăt este de fapt produsul.
„Creveții proaspeți, de exemplu trebuie să fie rozalii. Orice altă nuanță, portocaliu sau roșiatic înseamnă că produsul este vechi. Peștii se verifică la branhii sau urechi cum se mai spune. Un pește proaspăt este roșiatic în interiorul branhiilor. De asemenea, dacă există mai mult mucus pe suprafața corpului înseamnă că e fresh. Un pește cu ochii înnegriți este vechi. Caracatița, de exemplu, se poate verifica după tentacule. Dacă acestea sunt ferme, înseamnă că e proaspătă. Dacă tentaculele sunt moi, gelatinoase înseamnă că a fost congelată”, a mai atras atenția Chef Marian Bădițoiu.
Comentariile sunt închise.