-Legislație

Directorul ANPC, avertisment privind ambalarea pâinii în pungi de plastic sau de hârtie!

Ambalajele utilizate în panificaţie trebuie să fie realizate din materiale sigure şi agreate pentru industria alimentară, avertizează Paul Anghel, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

 ”În prezent, vânzarea produselor de panificaţie diferă în funcţie de tehnologia adoptată pentru fabricaţia acestora şi de modul de expunere a lor pentru comercializare către consumatorul final. În contextul evoluţiei pieţei la nivel european, tehnologia modernă împarte produsele de panificaţie în raport cu modul de ambalare, în scopul valorificării, în două categorii: produse gata ambalate, supuse vânzării directe către consumator, pentru care producătorul este direct răspunzător de calitatea ambalajelor şi a produselor și produse de panificaţie proaspăt coapte în locaţia proprie a retailerilor, procesul de coacere finală are loc în magazin, produsele fiind deja dospite, pre-coapte şi congelate. În acest caz, produsele de panificaţie din standurile deschise spre vânzare/autoservire sunt plasate în vitrine din Plexiglas, de unde clientul le preia cu ajutorul unui cleşte, după care le plasează în ambalajul care oferă protecţia produsului şi este pus la dispoziţie de către comerciant”, a declarat Paul Anghel, directorul general al ANPC, potrivit bursa.ro. 

Directorul ANPC a precizat însă că legislaţia din domeniul vânzării produselor de panificaţie este aceeași, aceasta nefiind modificată nici în plan naţional şi nici european. Conform cerinţelor legislaţiei în vigoare, produsele alimentare destinate consumului public sub orice formă de vân­zare respectă şi garantează siguranţa consumatorului, susține Paul Anghel, directorul ANPC.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au dat asigurări că nu există niciun risc real de transmitere a coronavirusului prin consumul de alimente, în condiţiile respectării măsurilor de protecţie şi igienă, totuşi panica generală legată de contaminare şi-a pus amprenta, temporar, asupra obiceiurilor de cumpărare a alimentelor proaspete. Astfel, în această perioară, mulţi dintre consumatori au optat pentru pâinea ambalată, care este protejată şi are şi un termen de valabilitate mai mare.

Reprezentanţii asociaţiilor de consumatori consideră însă că din punct de vedere moral și al securității alimentare, este extrem de important ca pâinea să fie ambalată. Aceştia apreciază că, dacă produsele de panificaţie vor fi ambalate, atunci acestea vor fi mai sigure, mai conforme şi mult mai lipsite de tot ceea ce înseamnă partea de manipulare, care ar putea să ridice semne de întrebare în ceea ce privește o posibilă contaminare a produselor.