AutenticCa la bunicaCe și cum cumpărăm

Aflaţi povestea Cozonacului Domnesc, produsul din Moldova atestat tradiţional

Pentru că nu au trecut sărbătorile de iarnă, iar dulciurile sunt încă la mare căutare, echipa SUPER-HRANA.RO a stat de vorbă cu producătorul român Mariana Gabriela Mateiuc, care a atestat mai multe produse tradiţionale din Moldova printre care şi Cozonacul Domnesc. Iată care este poveste acestui cozonac.

Care este povestea Cozonacului Domnesc atestat tradiţional?

“Cozonacul, dar şi plăcintele Poale-n Brâu, vin de la francezi, dar pentru prima dată au fost pomenite în jurul anilor 1700 la mesele organizate în cadrul petrecerilor de la curtea domnitorului Ştefan cel Mare.

Cozonacul este un produs deosebit de gustos, dar înainte de toate, un produs tradiţional cu ingrediente naturale şi o reţetă tradiţională moldovenească, de aici a venit şi denumirea de Cozonac Domnesc.  Afacerea noastră este una de familie, din Tocileni, judeţul Botoşani, iar pentru Cozonacul Domnesc deţinem marcă înregistrată pentru că suntem conştienţi că există concurenţă pe piaţă. Cozonacul este un produs care în general se vinde la Crăciun şi la Paşte, în rest oamenii consumă mai rar, de poftă sau doar să probeze preparatul.

În oraşul Botoşani am pornit cu o cofetărie încă din anul 1993, acolo unde aveam produse speciale de cofetărie. Am venit des la Bucureşti pentru că am fost invitaţi la „Târgul Naţional de Pâine” şi am sesizat că aici, în Bucureşti, lumea doreşte să mănânce puţin, dar bun şi mai ales făcut tradiţional. Atunci având reţeta tradiţională de cozonac, am decis să venim şi să aducem şi aici preparatul.

Cozonacul îl facem la Botoşani, dar în Bucureşti ajungem în fiecare weekend, de aproximativ 5 ani. Acum suntem prezenţi şi la „Târgul de Crăciun” din Piaţa Constituţiei până pe data de 30 decembrie, acolo unde facem plăcinte, Poale-n Brâu, dar şi Cozonac Domnesc. De  când venim la târguri în Bucureşti, avem multe recorduri realizate. Avem recordul pentru cea mai mare plăcintă de dovleac, de brânză sau plăcintă cu mere realizată. Sunt produse uriaşe pe care le putem face la comandă pentru ocazii speciale”, a mărturisit pentru SUPER-HRANA.RO Gabriela Mateiuc, producător român.

Care este reţeta cozonacului?

„Capacitatea noastră de producţie este limitată, facem în jur de 100 de kg pe zi. Este o afacere mică de familie, iar pentru noi, cea mai mare satisfacţie este atunci când se întoarce clientul şi laudă produsele preparate de noi.

Este o reţetă simplă, absolut tradiţională, aşa cum facea bunica şi mama mea. Ouă de ţară proaspete, lapte, zahăr, smântână, unt, dar este foarte important să subliniem faptul că folosim nucă. În industria alimentară din ziua de azi se foloseşte pesmet cu aromă de nucă şi zahăr. În schimb, în cozonacul nostru cu nucă, găsiţi nucă adevărată, puţină cacao pentru culoare, zahăr şi albuş de ou. Un mare secret pentru a prepara un cozonac bun este aducerea ingredientelor de seară la cald, la temperatura camerei, dacă le scoateţi direct din frigider şi vreţi să preparaţi un cozonac, nu iese. Cozonacul este un produs greu de realizat, trebuie multă îndemânare, dar şi dorinţă pentru a ieşi cel mai bun preparat.

Avem Cozonac Domnesc cu nucă, cel mic are un gramaj de aproximativ 1,500 kg, cel mare are gramaj de 3 kg, cu nucă, stafide şi rahat. Vine învelit în folie, iar la rece ţine şi până la trei săptămâni. Deoarece nu conţine adaosuri de E-uri, dacă este ţinut la cald, nu se păstrează foarte mult timp. Facem şi cozonac de post pe care îl colorăm cu suc de morcovi ca să fie galben, iar pentru a nu folosi smântână sau unt, folosim ulei de floare asoarelui”, a continuat declaraţia pentru SUPER-HRANA.RO, Gabriela Mateiuc.

Încurajaţi mici producători români să înceapă o afacere în domeniu?

„În zona noastră încă se păstrează tradiţiile, ar fi bine ca pentru copiii noştri să încercăm să păstrăm aceste tradiţii pentru că suntem români şi trebuie să încercăm să trăim şi să mâncăm sănătos.

Eu incurajez orice persoană care îşi doreşte să înceapă o afacere în domeniu, pe piaţă este loc, mai ales dacă se aduc reţete tradiţionale, fie ele şi preparate de carne sau de dulciuri.

Oamenii ştiu să diferenţieze gustul bun, iar pentru noi, ca şi producători, cea mai mare satisfacţie este atunci când auzim laude din partea clienţilor, dar mai ales atunci când îi vedem că se întorc pentru a cumpăra din nou produsele noastre”, conchide Gabriela Mateiuc, producător român care a atestat tradiţional Cozonacul Domnesc.

Preparatele le puteţi găsi şi pe site-ul: www.cozonacdomnesc.ro

Text: Camelia Diaconu