De la alțiiHoreca

Alexandre Gauthier, cel mai bun Chef din 2016 în viziunea ghidului Gault&Millau

Alexandre Gauthier, Chef al restaurantului La Grenouillère, din nordul Franţei, a fost desemnat Cel mai bun Chef al anului 2016 de către ghidul gastronomic Gault & Millau care a apărut joi, 22 octombrie.

„Am ales acest Chef pentru că el întruchipează două valori: creativitatea și sinceritatea. El reprezintă noua generație de bucătari francezi, una care nu trișează și se bazează pe valorile conectivității cu regiunea și cu produsele sale”, a explicat Côme de Chérisey, directorul redacțional al ghidului Gault & Millau, una dintre cele mai puternice publicaţii de profil din Franţa.

la-Grenouillere-014Restaurantul La Grenouillère

Restaurantul La Grenouillère din La Madelaine sous Montreuil, departamentul Pas-de-Calais, din nordul Franţei, a fost cumpărat în 1979 de Gauthier-tatăl, iar fiul a ajuns la conducere în 2003, propunând o bucătărie extrem de creativă, bazată pe ingrediente simple, locale și de sezon.

Originar din zonă, tânărul bucătar a regândit complet restaurantul familial acum 3 ani, concepând o sală cu un design modern, de aceeași mărime cu bucătăria și care se deschide spre natura înverzită. Foarte apropiat de producătorii locali, Gauthier compune meniuri spontane și instinctuale care l-au consacrat drept unul dintre cei mai creativi Chefi ai generației sale

4-Alexandre GauthierChef Alexandre Gauthier şi Côme de Chérisey,directorul redacțional al ghidului Gault & Millau

„Acest premiu mă încântă fiindcă el vine să recompenseze 12 ani de muncă, de angajament personal într-o viziune foarte singulară asupra unei zone și regiuni, dar travaliul intens al unei întregi echipe”, a spus Gauthier, care îi urmează în palmares pe Yannick Alléno, Chef al anului 2015, și Arnaud Lallement, campionul din 2014.

Ambii săi predecesori au obținut, după triumful din Gault & Millau, câte trei stele Michelin pentru Pavillon Ledoyen din Paris și respectiv l’Assiette Champenoise, din apropiere de Reims. Nu acesta va fi și cazul cu La Grenouillère, căruia Michelin se încăpățânează să nu-i acorde decât o singură stea, deși mulți comentatori gastronomici susțin că merită de multă vreme două și chiar mai multe.

Pentru ediția 2016, Gault & Millau a trecut în revistă 3.800 de restaurante, dintre care 700 noi. Aproximativ 2.500 dintre acestea oferă meniuri cu mai puțin de 30 de euro.

Foto: gaultmillau.fr, theguardian.com, creditagricole.info