ANPC este pe cale să închidă două magazine Carrefour din cauza neregulilor găsite
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au propus închiderea temporară, pe o perioadă de până la 6 luni, a două magazine din reţeaua Carrefour în urma controalelor efectuate în data de 24 octombrie. Decizia va fi luată însă după consultări.
De asemenea, comisarii ANPC au dispus retragerea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 209 kilograme de produse alimentare în valoare de 3798 lei, retragerea definitivă de la comercializare a 1423 kg produse alimentare în valoare de 28.875 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor din raionul gastronomie pentru 2 magazine, scrie Agerpres.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost verificate 14 magazine aparţinând retailerului francez, atât din București cât și din țară, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate 35 de amenzi în valoare de 301.000 lei şi 3 avertismente.
Neregulile constate de inspectorii ANPC în magazinele Carrefour
La Carrefour Mega Mall, spre exemplu, ANPC a găsit în depozit carne de mânzat expirată, pește depozitat incorect, alimente depozzitate la temperaturi mai mici de 60 de grade pentru masa caldă.
La Carrefour Militari au fost, de asemenea, probleme cu depozitarea incorectă a peștelui, cu inducerea în eroare a consumatorului privind prospețimea peștelui și cu respectarea temperaturii unor produse alimentare, potrivit economica.net.
La Carrefour Băneasa s-au constatat aceleași probleme de păstrare incorectă a peștelui, o calitate necorespunzătoare pentru pulpe de curcan congelate și temperatură prea mică a alimentelor oferite dla raionul gastro.
La Carrefour Orhideea, pe lângă problemele de depozitare a peștelui, nerespectarea temperaturii mîncării calde și a unor produse congelate de calitate necorespunzătoare, s-a mai descoperit și faptul că alimente cu care se gătea în unitatea proprie nu aveau documente din care să reiasă data de fabricație.
Probleme au fost și la Carrefour Grand Arena, Orhideea, Park Lake, Colosseum, Satu Mare, Lotus Market Oradea, Cluj Napoca, Constanța,Sibiu, și Brașov.
La Lotus Market Oradea, inspectorii ANPC nu au putut stabili ziua preparării unor preparate alimentare, cantitatea de mâncare găsită fiind mai mare decât cea care reieșea din evidențele zilnice, iar decongelarea produselor folosite se făcea incorect.
La Brașov, s-au găsit în camera figorifică bucăți de file de porc (materie primă) păstrate direct pe rastele din tijă din inox prinse prin sudură în puncte de un cadru tip cornier, iar în zonele de prindere suprafețele sunt nelavabile fiind potențiale medii de cultură.
La Constanța, ANPC a găsit cuptoare insuficient igienizate, congelator mobil neigienizat in zona garniturilor, termograma necompletata din 23.10.2019, masina de gheata cu urme de coroziune la profilul metalic; file somon cu temp. 7,03 gr.C, medalion somn cu 7,1 gr.C , creveti prefierti cu 7,1 gr.C, conopida arsă de ger.