În bucătărieInteligență culinară

Greșeala pe care o faci când arunci uleiul uzat la scurgere sau în gunoi. Învață să îl valorifici!

Ne-am obișnuit să aruncăm uleiul de gătit uzat la scurgere sau în gunoi. Este un obicei nociv cu impact grav asupra mediului și sănătății noastre. În România, firmele care generează ulei uzat sunt obligate de lege să colecteze reziduurile și să apeleze la o firma specializată în colectarea acestora. Persoanele fizice însă, după ce îl folosesc la prăjit de mai multe ori îl eliberează, fără să realizeze în natură.

Uleiul aruncat la scurgere blochează ţevile

Uleiul aruncat pe scurgere poate forma blocaje prin acumulare, iar acest lucru dă mari bătăi de cap oricui trebuie să repare greșeala. Mai ales cei care stau la bloc. Imaginați-vă ce înseamnă să nu poți folosi scurgerea timp de câteva zile. Mai grav, uleiul ajunge în cele mai multe cazuri la stația de epurare a orașului și pune mari probleme în procesul de tratare a apei, întrucât respectiva grăsime este separată foarte greu. Impactul asupra mediului, mai ales în cazul utilizatorilor care stau la curte și deversează reziduurile menajere într-o fosă este major. Uleiul uzat poluează apa din pânza freatică, respectiva apă ajungând în cele din urmă să fie folosită tot de populație”, ne-a explicat Laurențiu Năstase, Administratorul companiei NLvoil, specializată în reciclarea uleiului uzat.

Litrul de ulei uzat costă 1 leu

Aceștia dețin recipiente standardizate necesare depozitării uleiului de gătit folosit și oferă în schimb bani, aproximativ 1 leu sau 1,2 lei pe litru sau pot oferi, la schimb, ulei alimentar proaspăt pentru consum. Uleiurile alimentare uzate reprezintă 12% din poluanţii prezenţi în apă şi sol, iar un litru de ulei alimentar uzat poluează până la un milion de litri de apă. Uleiul comestibil uzat aruncat pe sol, afectează fertilitatea acestuia pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.

Din păcate, în România, populația acționează de frică sau de nevoie, lipsa unei culturi în acest sens fiind evidentă.

Persoanele juridice apelează la serviciile noastre de colectare pentru a evita amenzile, care sunt usturătoare. În cazul persoanelor fizice lucrurile stau diferit. Un procent destul de redus respectă mediul și preferă să scape în mod corespunzător de uleiul uzat și mai sunt cei care o fac din nevoie, pentru banii sau produsul nou oferit la schimb”, ne-a mai spus Laurențiu Năstase.

Britanicii au excavat 15 tone de grăsime care blocau canalizarea în 2013

_69134649_69134648
Depunerea de grăsimi alimentare ce a blocat canalizarea londoneză

 

Bineînțeles, că în toată România oamenii s-ar putea organiza, prin intermediul autorităților locale, primării sau asociații de locatari iar uleiul alimentar uzat, folosit la scară mare în țara noastră ar putea să nu mai ajungă în natură. În august 2013, autoritățile din Londra s-au confruntat cu o situație gravă, atunci când au descoperit o arteră a canalizării obturată de o depunere masivă de grăsimi, cauzată de uleiul aruncat la scurgere. Echipele de intervenție britanice au excavat 15 tone de grăsime, operațiunea și reparațiile durând șase săptămâni, timp în care locuitorii mai multor cartiere nu au mai putut să folosească toaletele.

Foto: bbc.co.uk