BANANELE – 10 motive să consumi banane mai des
Dan Koeppel, autorul cărții “Banana, soarta fructului care a schimbat lumea” crede că banana a fost fructul interzis pe care Eva i l-a dat lui Adam și nu mărul. Arheologii au adus dovezi că bananele se cultivă încă din anul 8000 î.Hr. Departamentul de Agricultură din SUA declară că bananele sunt mai consumate decât merele și portocalele la un loc, la nivel global. SUPER-HRANA.RO vă aduce la cunoștință lista beneficiilor pe care le aduc bananele.
O banană de aproximativ 130 de grame poate conţine până la 110 calorii, 30 de grame de carbohidraţi şi un gram de proteine, dar nu conţine colesterol sau grăsimi. Bogate în potasiu și pectină, bananele au totodată un conținut semnificativ de magneziu, vitaminele A, B6 și C. Toate aceste elemente nutritive ne ajută să ne menținem sănătatea. Iată cum!
Combat depresia
Bananele conţin triptopfan, unul dintre aminoacizii esenţiali pe care corpul îl transformă în serotonină, hormon ce îmbunătăţeşte starea de spirit şi vă ajută să vă relaxaţi. De asemenea, conţinutul de vitamina B6 din banane reglează nivelul de glucoză oferind o stare de echilibru organismului.
Îmbunătăţesc funcţionarea creierului
Conţinutul bogat de potasiu din banane activează funcţiile creierului. Consumaţi regulat o banană la micul dejun sau în pauza de prânz şi veți observa vor avea rezultate favorabile pentru atenție și puterea de concentrare.
Vă ajută să slăbiţi
O banană conţine aproximativ 110 de calorii si reprezintă o gustare sănătoasă şi săţioasă între mese. Consumul de banane accelerează metabolismul datorită conţinutului de mangan şi în acest fel favorizează arderea grăsimilor.
Previn cancerul
Bananele conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidant ce protejează celulele de radicalii liberi. Totodată conţinutul de vitamina B6 din pulpa consistentă a bananelor contribuie la regenerarea celulelor. Un studiu suedez din 2005 anunța că un consum de 4 banane pe săptămână poate reduce la jumătate riscul apariției cancerului de rinichi.
Scad tensiunea arterială şi protejează sănătatea oaselor
Consumul regulat de banane vă ajută să preveniţi afecţiuni grave precum ateroscleroza și accidentele vasculare. Conţinutul de minerale contribuie la asimilarea calciului în oase şi astfel consumul bananelor poate elimina apariția bolilor asociate sistemului osos precum osteoporoza.
Previn astmul
Un studiu realizat de Imperial College din Londra pe copii a constatat că o banană pe zi poate reduce risculul apariției bolilor astmatice cu 34% la aceștia.
Au grijă de sănătatea inimii
Bananele au un conținut mare de potasiu şi un conținut mic de sodiu. Această combinație de nutrienți este responsabilă de protejarea sistemului cardiovascular.
Luptă împotriva accidităţii gastrice
Bananele sunt un eficient adjuvant protejând stomacul de ulcere gastrice şi de aciditate, cu un efect probiotic natural care ajută la eliminarea lichidelor din organism.
Oferă energie
Cum spuneam, cu o medie de 110 de calorii, o banană asigură o sursă importantă de energie deoarece reface nivelul de glucoză din sânge. În pauzele în care vă simţiţi obosiţi şi fără vlagă consumaţi o banană, organismul are nevoie pentru aportul energetic.
Îmbunătățesc vederea
Datorită vitaminei A, bananele pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, o afecțiune incurabilă care estompează viziunea centrală.
Text: Camelia Diaconu