-Legislație

Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: ”Multe produse, cum sunt fructele și legumele, ne vin în perioada asta din Turcia!”

Multe produse, cum sunt fructele și legumele, ne vin în perioada asta a anului din Turcia, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în cadrul ședinței de Guvern din această săptămână. Șeful de la Consiliul Concurenței că piața alimentelor este monitorizată, fiind demarată și o investigație privind majorări nejustificate de preț.

”Avem un proiect numit Monitorul Prețurilor, unde avem toate prețurile, la toate alimentele, din toate magazinele din lanțurile din toată țara. Deci, o bază de date imensă, cea mai amplă din țară. Unde nu stăm atât de bine? Nu avem date din piețe și din magazinele mici și asta am demarat împreună cu ANPC-ul și cu ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi ca să avem o imagine și despre ce se întâmplă în zona comerțului tradițional. Comerțul tradițional este undeva la 40% din piață, 60% sunt lanțurile de magazine de comercializare a alimentelor.

Evident că lucrurile nu merg atât de bine, deci prețurile nu sunt atât de mici precum erau acum câteva luni, deci sunt disfuncționalități în piață, dar nu este o disfuncționalitate generalizată, deci produse la care prețurile au scăzut, vedem produse la care prețurile rămân cumva constante și câteva la care avem creșteri de preț. Situația o monitorizăm, acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni, avem deja o investigație în curs, pot fi și altele, dar repet, în momentul de față datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii piețe.

Cred că într-adevăr e important să ne asigurăm că lanțul logistic funcționează bine, atât cel pe plan intern, cât și extern. Faptul că multe produse, cum sunt fructele și legumele, ne vin în perioada asta a anului din Turcia, cred că este foarte important să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine. Altfel, piața pare să funcționeze bine în momentul de față pe partea de produse alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.