În spatele etichetei

Care apă minerală din România ți se potrivește cel mai bine? Reziduu-ul sec este detaliul de pe etichetă care indică acest lucru

Bottle of Water and air bubbles over white

Fiecare dintre noi ar trebui să se informeze ce fel de apă minerală i se potrivește. Consumul unui anumit sortiment de apă minerală poate fi chiar periculos pentru anumite persoane. Producătorii testează fiecare lot de apă îmbuteliată, unul dintre aspectele verificate fiind nivelul reziduului sec, numit și reziduu fix.
Practic, apa minerală este fiartă la 180°C până la evaporarea totală. În urmă rămâne o pulbere, care apoi este cântărită. De multe ori confundată eronat cu impuritățile, pulberea respectivă reprezintă reziduul sec, mai exact cantitatea totală de săruri minerale din apă, adică sodiu, magneziu, calciu, sau potasiu.

Reziduu-ul sec este confundat cu impuritățile

Sorin Iordachescu
Sorin Iordăchescu

„Ține de cultura fiecăruia dintre noi să citească eticheta înainte de a consuma un produs. Dacă sunt consumatori de apă minerală care știu că au probleme, indicat ar fi să consulte un medic înainte de a alege ce urmează să consume. Dacă știu valorile în care trebuie să se încadreze, atunci eticheta devine mult mai ușor de citit”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Sorin Iordăchescu, Director executiv al companiei Apollini, care îmbuteliază apa minerală Perenna.

Apa minerală naturală este captată de producători din izvoare subterane. Apa din aceste izvoare e încălzită de roci fierbinți sau topite din scoarța terestră. Astfel, apa are capacitatea de a dizolva și de a-și îmbogăți consistența cu diverse alte substanțe întâlnite.
„E greu de spus, mai ales în cazul unei persoane sănătoase ce înseamnă o valoare prea ridicată a reziduului sec. Cert este că, în prezent, se recomandă ca valoarea reziduului sec să fie în jur de 500mg/l. Această valoare nu poate fi nici foarte mică, întrucât nu am mai vorbi de apă minerală, ci de apă distilată. Perenna, de exemplu este o apă oligominerală și are o valoare de 329mg/l, ceea ce o face o apă ideală pentru consumul zilnic fără să pună probleme. Gândiți-vă că în Germania, până să intre în Uniunea Europeană, apă minerală era considerată cea care avea o valoare a reziduului sec de 1200mg/l și a fost consumată așa de generații întregi fără probleme”, ne-a spus Sorin Iordăchescu.

Un important reper în alegerea apei minerale ce urmează să fie consumată este și lucrarea Doctor inginerului geolog Adrian Feru, „Ghidul Apelor Minerale Naturale”. Din această sursă aflăm că ân țara noastră se comercializează ape minerale cu conținut de reziduu sec între 78mg/l și 3187mg/l.

Aqua Sara este cea mai mineralizată apă comercializată în România

Produsul cel mai puternic mineralizat, prezentat în ghid este apa „Aqua Sara”, obținută din exploatarea din localitatea Boholt, de lângă Deva. Apa este extrasă de la 400 de metri și, conform autorului este recomandată pentru aportul mare de calciu( 715.8mg/l), potasiu(58.9mg/l) și magneziu(110.1mg/l) fiind un stimulator al secreției gastrice cu posibile efecte diuretice.
Necesarul zilnic de calciu pentru un adult este cuprins între 1000 și 1500mg. Doza zilnică de potasiu ajunge la de 3000mg și de magneziu la 300mg.

La polul opus, apa cel mai puțin mineralizată, prezentată în „Ghidul Apelor Minerale Naturale”, este Bucovina plată cu un indice al reziduului sec de 78mg/l. Adrian Feru recomandă ca Bucovina plată să fie utilizată în dietele hiposodice, datorită conținutului scăzut de sodiu(2.8mg/l). Necesarul zilnic de sodiu pentru un adult este 1500mg.

Apa minerală Bucovina este indicată pentru diete hiposodice sau pentru bebeluşi

De asemenea, autorul recomandă această apă în alimentația bebelușilor, datorită mineralizației scăzute.Este știut faptul că rinichii și restul organelor unui copil mic nu sunt dezvoltate complet, iar metabolizarea anumitor elemente nu se face corespunzător, acest lucru putând să ducă la apariția unor probleme.

„În concluzie, care este cea mai bună apă minerală? Răspunsul la această intrebare este: există o apă minerală pentru fiecare. Încearcă să te informezi, ascultă ce spune și medicul, apoi ia o sticlă de apă minerală de pe raft, citește eticheta și alege apa potrivită”, notează Dr. Ing. geolog Adrian Feru în lucrarea sa.