Calculează-ți câtă apă trebuie să bei pe zi în funcție de greutatea pe care o ai!
Ni se spune mereu că avem nevoie de doi litri de apă pe zi, o recomandare care, însă, este mult prea generală pentru a răspunde cu adevărat nevoilor organismului nostru.
În funcție de vârstă, dar mai ales de greutate, necesarul zilnic de apă poate varia, ne explică Cori Grămescu – coach de lifestyle și nutriție. Ea spune că, din păcate, există persoane care nu beau nici măcar un pahar de apă pe zi, ceea ce, pe termen mediu și lung, poate cauza probleme mari de sănătate.
Ca și regulă generală, Cori Grămescu ne recomandă să bem 8-10 pahare pe zi, ceea ce ne oferă un nivel de hidratare corespunzător. Totodată, conform literaturii de specialitate, în cazul adulților, necesarul minim de apă ar trebui să fie reprezentat de 40 ml de apă pentru fiecare kilogram din greutate. Adică dacă ai 50 de kilograme, ai nevoie de 50 X 40ml = 2.000ml
”Fiziologic, este necesar să consumăm o medie 50-60 ml apă pe kilogram corp. Deci necesarul nostru de apă variază în primul rând în funcție de greutatea noastră. Apoi, sigur că în funcție de efortul pe care îl facem, de temperatura în care ne desfășurăm activitatea, necesarul acesta scade sau crește în funcție de acești parametrii. Ca regulă 8-10 pahare de apă pe zi, cel puțin, consumate la intervale regulate, chiar dacă nu ni se face sete. Acest consum de apă ne păzește de deshidratarea severă. Sunt persoane care nu bea nici măcar un pahar de apă pe zi și acei oameni sunt într-o permanentă stare de deshidratare, care pe termen lung le afectează organele interne. Recomandarea cu cei doi litri de apă, vin dintr-o greutate corporală considerată medie”, a declarat pentru Super-Hrana Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie.
Apă plată sau apă minerală?
Alegerea tipului de apă pe care vrei să-l consumi ține mai mult de gust, important este să atingi cele 8-10 pahare de apă pe zi. ”Să ajungem noi întâi să bem 10 pahare de apă pe zi și după aceea ne putem face tot felul de variante. În general se recomandă apă plată, apă filtrată. Apa minerală în sine nu are un impact semnificativ în organism, la nivelul omului obișnuit. Sigur că, dacă toate aspectele vieții noastre sunt puse în regulă, putem să luăm în calcul tehnici de alcalinizare a corpului și atunci este mai bine să consumăm apă plată dacă urmărim acest obiectiv”, ne-a spus specialistul în nutriție.
Apa plată cu lămâie, o chestiune…de gust
Zeama de lămâie este teoretic bogată în vitamina C, cu condiția ca lămâile să nu fie culese acum două luni și să fie ținute la întuneric, în depozite.
”Apa plată cu lămâie este o chestiune de gust, mie personal nu îmi place. Sunt persoane care nu consumă apă decât cu lămâie, eu gătesc în schimb foarte mult cu lămâie. Apa plată cu lămâie nu este o rețetă miraculoasă. Aud foarte multă lume care aplică leacuri citite prin diverse site-uri, în cazuri de gastrită, pe motiv că apa plată cu lămâie ar alcaliniza corpul, totuși nu întodeauna se întâmplă asta. Este foarte important ca în cazul unor probleme de sănătate, fie ele și incipiente să mergem la medicul specialist. Oamenii care sunt medici specialiști sunt acolo pentru că au învățat 12 ani medicină, niciunul dintre noi, că suntem antrenori de fitness sau nutriționiști nu pot ajunge în situația în care să cunoască în detaliu un domeniu medical”, a declarat pentru Super-Hrana Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie.