Câte calorii are un ou în funcție de cum îl gătim
Numărul de calorii dintr-un ou diferă în funcție de modul în care acesta este gătit! Astfel, deși pare greu de crezut un ou fiert are mai multe calorii decât unul prăjit ochi, însă, oul fiert este mai nutritiv.
Ouăle sunt printre alimentele de bază ale oricărei familii. Din punct de vedere nutriţional, ouăle de găină sunt o sursă pentru organism de proteine, vitamina A, vitamina E, cupru, fier şi seleniu. Oul asigură 22% din doza zilnică de seleniu, mineral care acţionează în organism ca un antioxidant veritabil.
Există însă o serie de controverse legate de modul în care este cel mai bine să consumăm ouăle întrucât de acest lucru depinde numărul de calorii pe care organismul nostru le asimilează.
Numărul de calorii în funcție de mărimea unui ou
În primul rând, este bine de știut că ouăle nu au același număr de calorii, deoarece unele sunt mai mari și altele mai mici. Un ou mare conține în jur de 90 de calorii, iar cel mic aproximativ 60.
Gălbenușul unui ou are în jur de 55 de calorii, dar și mai multe vitamine, minerale și colesterol, iar albușul 17 calorii, și mai multe proteine.
În funcție de modul de preparare, trebuie să știți că un ou prăjit (ou ochi) are 72 de calorii, în timp ce oul fiert poate avea aproximativ 78 de calorii. De precizat însă că este mult mai sănătos să mănânci un ou fiert decât unul prăjit, deoarece prăjirea scade valoarea nutritivă a acestuia. În cazul în care optăm totuși pentru un ou prăjit, este indicat să-l preparăm fără ulei.
Omleta cu două ouă: 90 de calorii
O omletă simplă preparată din două ouă conține 90 de calorii. Cel mai bine este să se prepare omletă fără să fie folosit ulei încins în tigaie.
Foarte important de știut este că digestia oului diferă tot în funcţie de modalitatea de preparare a acestuia. Atât oul fiert tare cât şi omleta necesită un timp mai lung de traversare al stomacului (3-4 ore) faţă de oul fiert moale care necesită doar 2-3 ore.
Ca o regulă generală, cu cât oul este supus pregătirii termice o perioadă de timp mai mare, cu atât este mai greu de digerat.
Persoanele care aleg să consume ou fiert moale, pentru că este mai ușor de digerat, se expun se expun unui risc destul de mare de infecţie cu salmonella, o boală a cărei bacterii afectează sistemul digestiv.